Sreda 09.03.2011.
11:54
Vestionline

Prištinski mediji: Beograd odustao od "Kosovo je Srbija"

Grafit na jednoj zgradi u Beogradu

Šef pregovaračkog tima Prištine Edita Tahiri rekla je novinarima da je srećna zbog početka pregovora "kojima Kosovo pristupa na konstruktivan način", piše ''Koha ditore''. Ona je navela da će pregovori ojačati evropske agende i Kosova i Srbije, i da pregovori mogu na konstruktivan način pomoći obema stranama u poboljšanju uslova života.

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović je u dužem obraćanju novinarima, bez pozivanja na suverenitet Srbije, naveo da će teme sastanka biti vazdušni saobraćaj, problem carina i pitanja katastra. On je podvukao da je iluzorno govoriti o statusnim pitanjima i da se zbog toga treba okrenuti drugim pitanjima.

Šefovi delegacija Edita Tahiri i Borislav Stefanović su stiskom ruke označili "početak razgovora između dve države", piše dnevnik "Zeri", ističući da je ovim "počela nova faza odnosa između dve države ali i u regionu". Razgovori Prištine i Beograda su počeli bez dozvole kosmetske Skupštine, podseća "Bota sot" i dodaje da je na taj način dovedena u pitanje uloga legitimno izabranih predstavnika u Skupštini.

EU ponavlja, piše ''Koha'', da ne želi u ovom trenutku da govori o dužini pregovora, ali očekuje konstruktivan dijalog u rešavanju problema. Prema najavama EU, pregovori će trajati najmanje godinu dana, na dnevnom redu mora se naći minimum dvadesetak tema, a Unija zadržava neutralan status.

List navodi, pozivajući se na izvore iz EU, da će pregovori biti nastavljeni svake druge nedelje. U Briselu će danas biti nastavljeni sinoć započeti razgovori delegacija Beograda i Prištine o katastru, aviosaobraćaju, telekomunikacijama, predsedavanjem Ceftom i izgledu carinskih pečata.

Prištinska i beogradska delegacija u Briselu
 

Jučerašnjem sastanku u ime EU prisustvovao je Robert Kuper, dok je tročlanu delegaciju Vašingtona predvodio Tomas Kantrimen, zamenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju.


Dnevnik "Lajm" ali i drugi dnevnici prenose jučerašnju izjavu predsednika kosmetskeSkupštine Jakupa Krasnićija da shodno Ustavu i zakonima vlada ima prava da razgovara sa Srbijom o tehničkim pitanjima, ali da bilo koji sporazum dve zemlje treba da bude verifikovan u Skupštini. Mediji takođe prenose izjave predstavnika opozicionih stranaka da je neodgovorno od vlade da razgovore počne bez saglasnosti, odnosno odluke Skupštine.

2021 © - Vesti online