Sreda 09.03.2011.
12:17
J. Arsenović - Vesti

Sergej i Bjela, dva magarca

Radoslav Raša Pavlović
 



Iako je "Montevideo, Bog te video" posle dužeg vremena domaći film koji govori lepo o Srbiji i junacima jednog vremena sada mu u nekim srpskim sredinama preti bojkot.

Uvređeni što je režiser Dragan Bjelogrlić rekao da mu je žao što sarajevskoj premijeri neće prisustvovati Jovan Divjak i što je glumac Sergej Trifunović nosio majicu sa likom uhapšenog generala BiH, na Palama je otkazana projekcija, a dvojica aktera su stavljeni na stub srama, jer su njihovi gestovi protumačeni kao podrška čoveku osumnjičenom za ratni zločin.

U razgovoru za "Vesti", pisac Radoslav Raša Pavlović žali što jednom izvanrednom filmu preti bojkot zbog, kako kaže, gluposti pojedinaca.
 

- Posle filma "Bal na vodi " najzad smo dobili jedan raskošan film, jednu čarobnu priču, koju nažalost naši mediji sada više pominju u negativnom kontekstu. "Montevideo, Bog te video" je jedan izvanredan film o mladosti, o podvizima, o prijateljstvu, o ljubavi i žao mi je što lažni magarci vuku pogrešne poteze. Film je dragocen i redak i treba ga podržati - kaže Pavlović.

Tadić me upisao kod Tome

 

 

Da li je ulazak u politiku neophodan za savremenog pisca?


- Mene je Demokratska stranka upisala u naprednjake. Znate, kada punih deset godina kada vide vaše prezime bace tekst a da ga nisu ni pročitali, onda shvatite da morate da se zaštitite. Ja sam ušao u stranku sa stavom da je čovek političko biće i da politika nije imenica koja u startu označava nešto loše. Više mi niko ništa ne sme i ne pokušava, a ja ću svoju poziciju da iskoristim da više niko ne može da baci neki tekst zato što je autor iz neke druge političke priče. Ako je Biljana Srbljanović napisala najbolji tekst, boriću se da on bude realizovan.



Mislite da Trifunović i Bjelogrlić nisu zaslužili prozivke?

- U staroj Grčkoj, u vreme Dionizijevih igara, bilo šta da uradi glumac, da ukrade, da ubije, njemu se nije sudilo, jer glumac nema mozga. Sada, kada jedan nesretnik iz Mostara i drugi iz Gacka izjave gluposti, to je prisutnije u medijima nego ne znam koliko miliona evra uloženih u jedan veličanstven projekat. Treba razlikovati film od jedne ili dve izjave jednog ili više magaraca. Ali i to će proći, ostaće film. Mada je šteta napravljena, jer će ovo da kompromituje i drugi deo filma.

Verujete li da je Bjelogrlić rekao to zašta ga optužuju?

Ne mislim da je to inteligentna izjava, niti da je u potpunosti tačna, ali to liči na njega. Jer, svako na bilo kojoj strani, da li na srpskoj, hrvatskoj ili muslimanskoj, ako podržava optužene za ratni zločin, je stvarno magarac.

A za Sergeja?

- Sergej je igrao u "Srpskom filmu", koji glorifikuje pedofiliju. U Americi se za takvo ostvarenje ide na dugogodišnju robiju. Šta onda možete očekivati od njega?

Mislite da je ovaj incident iz Sarajeva dobrodošao vlastima u Beogradu?

- Aposlutno. To je vlastima palo k'o poklon sa neba. Zaslugu za to imaju i mediji, jer nije vest kada neko pokloni nekome bubreg, već kada se glumac napije i govori gluposti, kada autom udari nekog, e to je vest.

Nije za poređenje, ali i vaša serija "Moj rođak sa sela" je u jednom momentu bila u medijima zbog navodnog zahteva iz Haga da se zabrani?

- To je tražila grupa ljudi sa Dvora. Dvorjanima je smetalo to što serija razbija stereotip o Srbiji i srpskom selu. Nije bilo kurvi, nije bilo pedofilije, suštinski je menjala matricu. Ali, Upravni odbor RTS se nije dao, nekoliko dana su zasedali. I na kraju su odbili sve napade i nisu skinuli seriju.
 

Serija o kralju Aleksandru

 

Rekli ste da neće biti nastavka serije "Moj rođak sa sela". Na čemu sada radite?
- Već osam meseci istražujem život kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića. I to će da potraje sve do sredine maja kada ću početi da pišem scenario. To je istorijska serija, komplikovana i mogu vam već sada reći da smo mnogo toga pogrešnog znali o kralju Ujedinitelju.

2024 © - Vesti online