Sreda 09.03.2011.
01:13 >> 08:13h
Vestionline

"Baš nas briga za izjave Prištine"

Stefanović na razgovoru u Briselu
 
Stefanović je precizirao da je tim iz Prištine pokušavao da istakne "terminološke i narativne" razlike, kao i "tumačenja skorašnje istorije".
 

"Mi se nismo na tome zadržavali, nismo gubili vreme, već smo pokušali da pričamo o konkretnim stvarima koje će doneti dobrobit ljudima na Kosovu i Metohiji i omogućiti nesmetan evropski put regiona“, rekao je Stefanović posle prvog susreta sa delegacijom iz Prištine u Savetu EU.
 

Na molbu da prokomentariše činjenicu da Priština insistira na razgovorima "dve države" i „tehničkom dijalogu", Stefanović je ocenio da takve izjave služe za "unutrašnju upotrebu".
 

"Morate ih razumeti. Jasno je šta se dešava trenutno na političkoj sceni Kosova i Metohije. Stvari nisu jednostavne i mi imamo strpljenja. Te izjave služe za unutrašnju upotrebu, za jačanje neke svoje pozicije, i na nas ne utiču. Iluzorno je da mi njih ili oni nas ubeđuju da promenimo viđenje statusa, koje je duboko utemeljeno na našem zakonodavstvu, našem Ustavu, ako hoćete i međunarodnom pravu", naglasio je Stefanović.
 

Po njegovim rečima, pitanja katastra i matičnih knjiga - o kojima je bilo reči - posebno su važna za evropski put, jer trenutno postoje dva paralelna sistema, dve paralelne realnosti - a neophodno je regulisanje jedinstvene baze podataka.
 

"Zadovoljan sam ovim danom, nije doneo odmah rešavanje konkretnih problema, ali smo našli određene tačke slaganja, koja nam daju garanciju da ćemo moći da nastavimo rad na svakom od ovih pitanja", zaključio je Stefanović.
 

Razgovori se, u prvoj "rundi", nastavljaju danas, a Stefanović je nagovestio da će se ove "sesije" održavati "svakih par nedelja".
 

"Ovo je bio inicijalni sastanak i prilika za međusobno ‘čitanje’ dva pregovaračka tima, upoznavanje i izgradnju stepena poverenja među nama. Došli smo izuzetno pripremljeni i to se videlo, naša rešenja su detaljno razrađena, što drugoj strani ostavlja mogućnost da odgovori u adekvatnom terminu", dodao je on.

2024 © - Vesti online