Utorak 08.03.2011.
23:22
Vestionline

MekDonalds nije više najveći svetski lanac restorana

"Sabvej" je krajem 2010. u svetu imao 33.749 prodajnih mesta, a "Mekdonalds 32.737, s tim što je po broju restorana u SAD ova kompanija svog konkurenta prevazišla još pre devet godina, preneo je "Volstrit džornal".

MekDonalds gubi trku sa konkurencijom


Prvi restoran izvan SAD "Sabvej" je otvorio 1984. godine, kada je lanac počeo da radi u Bahreinu.


Kompanija trenutno ima nešto manje od 10.000 prodajnih mesta van teritorije SAD, koji mu donose godišnji prihod od oko 4,7 milijardi dolara, dok od prodaje sendviča u američkim restoranima svake godine uprihoduje 10,5 milijardi dolara.


Zasićenje američkog tržišta primoralo je lokalne lance brze hrane na aktivnije osvajanje tržišta u usponu, prvenstveno u Aziji. "Sabvej" zato planira da broj restorana van SAD do 2020. godine uveća do američkog nivoa.


Drugi lanac, "Strabaks" namerava da u najskorije vreme utrostruči broj svojih kafea u Kini.


Za kinesko tržište zainteresovana je i kompanija "Dankin donats" (Dunkin' Donuts), prodavac krofni, koja planira da u najmnogoljudnijoj zemlji otvori stotinu novih prodajnih mesta.


Aktivan razvoj van SAD planira i "Mekdonals" čiji menadžeri tvrde da je kompanija i dalje svetski lider, gledajući ostvaren prihod, a ne broj otvorenih restorana.

2024 © - Vesti online