Utorak 08.03.2011.
13:24 >> 13:41h
Đ. Barović - Vesti

Ne gazite žrtve, Bog vas video!

Dragan Bjelogrlić sa ekipom filma "Montevideo, bog te video"
 
Hapšenje nekadašnjeg generala Armije BiH Jovana Divjaka u Beču, a zatim i neprimeren potez glumca Sergeja Trifunovića koji je obukao majicu s njegovim likom na premijeri filma "Montevideo, Bog te video" u Sarajevu, kao i izjava reditelja Dragana Bjelogrlića koji je rekao da mu je "žao što Divjak nije prisustvovao premijeri filma", dodatno su podgrejali ionako zategnutu političku zbilju u Bosni koja je eskalirala otkazivanjem ovog filma na Palama i oštrim protestom Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca proteklog rata.
 

Premijera "Montevidea" bila je zakazana za sinoć i danas, ali je otkazana, kako stoji u saopštenju Kulturnog centra Pale, zbog "moralnih i bezbednosnih razloga".
 

Građani Pala su posle izjava Trifunovića i Bjelogrlića prepravili internet forume i najveće društvene mreže pozivajući na bojkot filma što im je na kraju i uspelo. Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Sarajevsko-romanijske regije potom se obrušila na popularnog glumca kome je "Montevideo" režiserski debi.


 

"Kako je tako brzo Bjelogrlić zaboravio da je general Armije BiH Jovan Divjak počinio zločin nad golobradim mladićima JNA u Dobrovoljačkoj ulici, kao i nad stotinama Srba koji do danas nisu pronađeni", navodi se u saopštenju i dodaje da valjda "reditelj žali Divjaka što je malo Srba likvidirao u Sarajevu".

Poternica iz 2004. godine

 

U Ministarstvu pravde tvrde da je zahtev za izdavanjem poternice za Jovanom Divljakom Vojni sud u Beogadu izdao još 13. jula 2004. godine, a da je Interpol tek četiri godine kasnije, 16. aprila, zatražio saglasnost od Ministarstva pravde Srbije koje je to i učinilo 8. maja iste godine.

 


Demonstracije u Beču i Berlinu

 

Poslednjih nekoliko dana u više gradova Evrope organizovane su demonstracije podrške oslobađanju generala Divjaka.


U glavnom gradu Austrije Beču demonstriralo se u nedelju, na trgu Švarcenbergplac, u neposrednoj blizini Ambasade Srbije, a prema proceni policije, učestvovalo je oko 800 ljudi. Slične demonstracije juče su održane i u Berlinu.

 

Dodatno ulje na vatru dolila je i predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko koja je optužila vlasti u Srbiji da optužnice za ratne zločine nad Srbima koriste u političke svrhe i da je MUP Srbije u više navrata mogao da uhapsi nekadašnjeg generala Armije BiH Jovana Divjaka jer u poslednjih šest godina u više navrata boravio u Beogradu i Srbiji.

Sonja Biserko

- Znam sigurno da je Jovan Divjak bio na jednom skupu 2005. Možda je bio još neki put, ali za ovo sam sigurna. Tada ga niko nije hapsio i ne znam kako to aktiviraju poternice kad nekom odgovara - izjavila je Biserko za beogradske medije, a nekoliko nevladinih organizacija upozorilo je na "kontraproduktivno ponašanje" Beograda podsećajući na slučajeve Ejupa Ganića, Ilije Jurišića i Tihomira Purde, koji su uhapšeni, pa oslobođeni zbog nedostatka dokaza.
 

"Vesti" su u toku jučerašnjeg dana bezuspešno u Tužilaštvu za ratne zločine pokušavale da provere ovu informaciju, ali i zaposleni u pres službi, kao i zamenik tužioca Bruno Vekarić nisu bili dostupni.
 

Istovremeno, mediji prenose kako je Divjak u Beogradu boravio kao član bosanske delegacije Igmanske inicijative i da je učestvovao na više okruglih stolova na temu suočavanja s prošlošću i pomirenju naroda na Balkanu.
 

Saša Popov, direktor Centra za regionalizaciju, organizacije u okviru koje je i Igmanska inicijativa, kaže za "Vesti" da se ne seća generala Divjaka, ali da odlično pamti da je jedan od redovnih gostiju na tribinama ovog Centra bio Ilija Jurišić, koji je poslednje tri i po godine bio u pritvoru zbog masakra vojnika JNA u Tuzli.
 

- Ne znam da li je Divjak posećivao Srbiju, ali se odlično sećam da je Jurišić posećivao naše tribine i 2000, 2001. i 2002. godine i nije imao nikakvih problema ni pri ulasku ni pri izlasku iz zemlje - kaže Popov.
 

I nekadašnji koministar policije, a sada advokat Božo Prelević deli ovo mišljenje uz konstataciju da bi zbog blamaže koju država doživljava na ovaj način neko morao da odgovara.
 

- Posle bruke koju smo u Londonu doživeli sa Ejupom Ganićem, neko je trebalo da bude smenjen ili podnese ostavku. Još žalosnije je pravdanje Tužilaštva za ratne zločine da je za sve krivo vojno pravosuđe jer je ono ukinuto još pre pet godina. Srpsko pravosuđe se prilično izblamiralo i dokazalo da je reforma bila potpuni promašaj - smatra Prelević.
 

Podsetimo, pripadnici Armije BiH, kojima je komandovao Divjak, 3. maja 1992. godine u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici ubili su 42, ranili 73 i zarobili 215 pripadnika JNA. Ministarstvo unutrašnjih poslova RS dostavilo je Tužilaštvu BiH izveštaj u kome se za zločin u Dobrovoljačkoj tereti 15 lica.
 

Sergeje, nisi valjda slep?!


Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila nije poštedela ni Sergeja Trifunovića ocenivši da "nije slep da nije mogao da vidi čiji je lik na majici" i upitale ga zašto nije obukao majicu sa likom poznatih Srba koji nevino trunu po raznim kazamatima širom Evrope.

 

"Kako može pogaziti tolike žrtve, toliki broj poginulih, ranjenih i nestalih, ne pitajući za starosnu dob i pol. Zar takvi intelektualci nisu upoznati o stradanju Srba u proteklom ratu, pa svojim izjavama i ponašanjem omalovažavaju srpske žrtve?!"

2024 © - Vesti online