Ponedeljak 07.03.2011.
18:04
Vestionline

Srbija ključna za put Balkana u EU

Mevlut Čavušoglu

Čavušoglu je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekao da je region Balkana prioritet tokom njegovog mandata, da su evropske perspektive Srbije veoma dobre, da je na tom polju načinjen veliki pomak, ali i da je taj proces dugotrajan i da treba još mnogo toga uraditi.

On je kazao i da je PS SE, putem monitoringa, spremna da podrži Srbiju u sprovođenju reformi potrebnih za članstvo u EU.


Čavušoglu je rekao i da je tokom sastanaka u Beogradu naglasio potrebu da Srbija ispuni sve svoje obaveze prema SE, što je direktno povezano sa Kopenhaškim kriterijumima za članstvo u EU.

"Reforme ne treba usporavati, a srpska vlada i parlament treba da ubrzaju korake kada je reč o izmenama izbornog zakona, ukidanju blanko ostavki, nezavisnosti sudstva, kao i u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i ostvarivanju prava manjina", rekao je Čavišoglu novinarima. On je dodao i da Srbija ima "živ politički život", ali da političke debate ne treba da destabilizuju institucije.

Čavušoglu je rekao i da je saradnja sa Haškim tribunalom jedan od osnovnih zahteva SE i EU, kao i da je nacionalni interes Srbije da ovo poglavlje svoje istorije zaključi što pre.

Predsednik PS SE započeo je juče trodnevnu posetu Srbiji sastankom s ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem, a danas je razgovarao i s predsednicom Skupštine Slavicom Đukić-Dejanović i premijerom Mirkom Cvetkovićem, i obratio se srpskim poslanicima. Čavušoglu sutra završava posetu Srbiji, u okviru koje još treba da obiđe Vojvodinu i razgovara s lokalnim zvaničnicima i predstavnicima nacionalnih manjina.

2024 © - Vesti online