Ponedeljak 07.03.2011.
19:31
Beta

Pacoli doleteo na Jarinje, Srbi protestuju

 

Nenajavljeno stigao na administrativni prelaz: Bedžet Pacoli

Pacoli je nenajavljeno iz Prištine doleteo helikopterom Kfora i kratko se zadržao na prelazu. Tu je došao kako bi rekao da se na prelazima mora uspostaviti carinska služba.

Carinsku službu Kosmeta (koja će biti jedna od tema pregovora Beograda i Prištine) Srbi sa severa Kosmeta ne priznaju od 2008. godine, odnosno od kada je proglašena nezavisnost. Srbi navode da dažbine plaćaju Srbiji i da neće davati novac carini samoproglašene države Kosovo.

Pacolijevu posetu potvrdio je i načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković, koji je ocenio da je reč o provokaciji, posebno jer se dogodila samo dan pred početak razgovora Beograda i Prištine.

Nedeljković je u izjavi novinarima ocenio da se tim potezom i Kfor direktno stavio u službu Prištine, da nije statusno neutralan i da će predstavnici Srba sa severa Kosmeta preispitati dalju saradnju sa tom misijom. Smatra da su predstavnici Srba sa severa morali da budu obavešteni o poseti Pacolija, ali je dodao da se sa njim ne bi sastao niko od srpskih predstavnika.

Predsednik opštine Leposavić Branko Ninić takođe nije bio obavešten o Pacolijevoj poseti. I on smatra da je ta poseta provokacija i da su predstavnici Kfora i Euleksa morali o njoj da obaveste lokalne strukture.

U poslednjih deset dana ovo je druga poseta novoizabranog predsednika Kosmeta severnom delu gde većinom žive Srbi. Prva poseta je bila na verski praznik zadušnice, što su Srbi takođe ocenili kao provokaciju

2024 © - Vesti online