Ponedeljak 07.03.2011.
21:44
Srna

Ministar policije: Islamu nije mesto u Nemačkoj

U jeku kampanje protiv izgradnje minareta u Švajcarskoj sličnu akciju podržali su i neki Nemci

"Reći da islam pripada Nemačkoj nije činjenica potkrepljena istorijskim podacima", rekao je Fridrih. On ističe da imigranti moraju da budu svesni "hrišćanskih korena" zemlje u kojoj žive i da prvo, što je najvažnije, moraju da nauče nemački jezik. 

Novi ministar unutrašnjih poslova preuzeo je dužnost tek prošle nedelje posle rekonstrukcije vlade, ali su njegovi stavovi izavali osude opozicije i žestoke odgovore islamskih grupa, za koje su rekli da predstavljaju "šamar svim muslimanima".

Njegovi stavovi kose se sa pozicijom predsednika konzervativca Kristijana Vulfa, koji je, pokušavajući da ublaži tenzije, rekao da "islam pripada Nemačkoj" upravo zbog svoje velike muslimanske populacije, ističe list.

Fridrih, koji je član bavarskog krila vladajućih demohrišćana, grupi poznatoj po svom protivljenju muslimanskoj imigraciji, tvrdi da je poenta njegovih stavova da "ujedine, a ne podele društvo".

On je rekao da želi da razmotri svoje stavove sa turskim muslimanima u Nemačkoj na islamskoj konferenciji krajem ovog meseca. 

Multikulturalizam propao

 

Nemačka kancelarka Angela Merkel pošle godine je proglasila da su pokušaji izgradnje multikulturalnog društva potpuno propali, a sličnu izjavu dao je i britanski premijer Dejvid Kameron u vezi sa situacijom u njegovoj zemlji.

Lamija Kador, predsedavajuća Islamske fondacije u Nemačkoj, opisala je stavove Fridriha kao "šamar svim muslimanima". Tvrdeći da Fridrih greši i u političkom i u istorijskom smislu, ona je rekla da su ti komentari opasni jer prete da potkopaju dijalog sa muslimanskim grupama.

Ovaj sukob je poslednja epizoda debate o imigraciji, integraciji i asimilaciji koja traje od prošle jeseni kada je objavljena knjige koja je uzburkala javnost - "Nemačka samu sebe uništava" Tile Sarazina, bivšeg člana Upravnog odbora Savezne banke, koji se povukao posle skandala u vezi sa knjigom.

Sarazin tvrdi da će "polu-kriminalni muslimanski imigranti" brojčano nadjačati Nemce, jer muslimanske porodice imaju mnogo dece, govore malo ili nimalo nemački jezik i žive skoro isključivo od socijalne pomoći.

Knjiga je prodata u 1,3 miliona primeraka i jedna je od najprodavanijih knjiga u posleratnoj Nemačkoj.

2024 © - Vesti online