Ponedeljak 07.03.2011.
10:23
Vestionline

Divjaka da izručimo Srbiji? Nezamislivo!

"Prema mišljenju naših eksperata za međunarodno pravo, izručenje Jovana Divjaka Srbiji je nezamislivo", rekao je Špindeleger za bečki list "Kurir".

Ostaje u Austriji: Jovan Divjak
 

Divjak je uhapšen na aerodromu u Beču u četvrtak, 3. marta, na putu iz Sarajeva u pravcu za Bolonju u Italiji gde je trebalo da se sastane sa humanitarnim radnicima. Divjak bi mogao ostati nekoliko sedmica u pritvoru dok Austrija pribavi i analizira dokumente koji potkrepljuju zahtev Srbije za izručenjem, rekao je portparol tužilaštva Fridrih Kel Frans presu.

Predsednik RS Milorad Dodik rekao je u petak da je Divjak učestvovao i rukovodio ratnim zločinima. On je dodao da je za Srbe, bivši general "definitivno odgovoran".

U pismu, koje je ambasador BiH u Austriji Haris Hrle pročitao na Federalnoj TV, Divjak je naveo da se ne oseća krivim.

"Delovao sam tako da izbegne ozbiljniju tragediju. Uveravam vas da će istina i pravda ovaj put pobediti", rekao je on.

Nekoliko francuskih i francusko-bosanskih organizacija zatražile su oslobađanje Divjaka. Divjak (74) je dobitnik nagrade Francuske legije časti 2001. godine, najveće nagrade Francuske za "građanski osećaj, odbijanje predrasuda i etničke diskriminacije".

Nekadašnji general JNA, a potom i general takozvane Armije BiH uhapšen je na poternice koju je za njim raspisala Srbija zbog zločina 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici, kada su u napadu na kolonu JNA koja se povlačila iz grada ubijena 42 pripadnika JNA, 73 su ranjena, dok je 215 zarobljeno.

2024 © - Vesti online