Ponedeljak 07.03.2011.
04:18
Beta, FoNet

Pregovorima do boljeg života

Borislav Stefanović: Poboljšati život ljudi na Kosovu
 

Teme razgovora dve delegacije najverovatnije će biti telekomunikakcije, katastar, aviosaobraćaj, kao i mnoga druga pitanja koja utiču na svakodnevni život ljudi, najavio je Stefanović.

Stefanović zasedanje Skupštine Kosova o predstojećem dijalogu vidi kao politički korak Prištine kojim pokušavaju da dobiju potvrdu pozicije da ne žele da razgovaraju o pogledu na status.

Kako je Stefanović naveo, "mi ne želimo da menjamo na bilo koji način pogled Prištine na pitanje statusa, jer takođe imamo pogled na status - za nas je Kosovo i Metohija deo Srbije, kao što oni misle da je Kosovo nezavisna država".

Stefanović je poručio da je status za Srbiju rešen, jer je status Kosova da je "nesumnjivo deo Srbije". On najavljuje da će se teme razgovora pre svega odnositi na poboljšanje života srpskog stanovništva.

On je objasnio da će pregovori trajati onoliko koliko bude bilo potrebno, kao i da je dnevni red podložan promenama. Sastanci će se, kako je rekao, najverovatnije održavati svake dve tri nedelje.

Tahiri: Ne damo nezavisnost, pregovori tehnički

Šefica pregovaračkog tima Prištine Edita Tahiri kaže da će se u predstojećem dijalogu s Beogradom u Briselu razgovarati isključivo o tehničkim pitanjima, bez zadiranja u pitanja suvereniteta i nezavisnosti Kosova.

Edita Tahiri
 

"Pitanje statusa je za nas zatvoreno poglavlje. Nezavisnost Kosova je konsolidovana i priznata u ove tri godine", rekla je Tahirijeva za beogradski list Danas.

Ona je rekla da će se dijalog u Briselu odnositi na praktična pitanja koja bi trebalo da unaprede život građana Kosova i Srbije i reše sporove oko postojećih tehničkih pitanja iz svakodnevnog života.

Edita Tahiri je navela i da je optimista po pitanju ishoda pregovora s Beogradom.

"Perspektiva ovog srpsko-kosovskog dijaloga zavisi od stvarne opredeljenosti naših dveju zemalja za evropsku perspektivu. To je presudan faktor koji će stimulisati obe strane da budu konstruktivne", kazala je ona.

Prema njenim rečima, kosovska vlada spremna je da učestvuje u daljem postupku istraživanja podataka iz izveštaja izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu.

2024 © - Vesti online