Nedelja 06.03.2011.
21:47
Vestionline

"Hapšenje Divjaka neće pružiti pravdu nastradalima"

Čedomir Jovanović: Optužnice će konfrontirati Srbiju i BiH
 



"Tim ljudima i njihovim porodicama dugujemo nešto drugo - pomirenje, normalan život, odustajanje od postupaka koji tako duboko konfrontiraju naše narode, ponovo sukobljavaju Beograd i Sarajevo. Moramo da pokažemo saosećanje i razumevanje za Sarajevo koje protestuje protiv ovog hapšenja", navodi se u Jovanovićevoj pisanoj izjavi.


Lider LDP je rekao da političari odgovorni za rat u bivšoj Jugoslaviji nisu među živima, ali oni koji danas vode Srbiju, Hrvatsku i BiH moraju da pronađu rešenje, politički i ljudski odgovor na terete tih sukoba koji su i dalje prisutni.


On smatra da tužilaštva i sudovi u regionu moraju da sarađuju, ali da nijedan sudski organ ne može da bude prepušten sebi i da trpi zbog neaktivnosti ili nespremnosti država i političara da stave tačku na mračnu prošlost bivše Jugoslavije.


Jovanović je istakao da je neophodno da se hitno pronađe trajno rešenje za sve sporne slučajeve tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji, a "političari ne smeju da se pretvaraju da se radi o rutinskim sudskim postupcima".


"Srbija je u prethodnih nekoliko meseci u više navrata pretrpela veliku moralnu i političku štetu zbog činjenice da se u slučajevima poput hapšenja (Ilije) Jurišića, (Tihomira) Purde i nedavno Divjaka, postupalo na osnovu poternica raspisanih na osnovu starih, osporenih ili nepotpunih istraga i postupaka", kazao je Jovanović.


Srbija ne može da se iznova suočava sa spornim postupcima i zahtevima za izručenje građana Hrvatske ili BiH, koji se završavaju neuspehom, jer ako se tako nastavi svi postupci u kojima su naši sudovi i tužilaštvo uspešno gonili zločine biće trajno prekriveni neuspesima i sumnjama, smatra Jovanović.

2024 © - Vesti online