Sreda 21.10.2009.
21:34
Tanjug

Bos Bosova osuđen na 45 godina

Hapšenje Montoje 2007.godine

Montoja, nekadašnji vođa kartela "Norte del Valje“ se u sudu u Majamiju izvinio žrtvama nasilja povezanim sa krijumčarenjem droge, a kojih je bilo nekoliko stotina.

"Došao sam do zaključka da ne postoji ništa što bih mogao da uradim da bih popravio strašnu štetu koju sam načinio", rekao je Montoja, a preneo list "Majami Herald".

Montoja se, priznajući krivicu, složio sa visinom kazne, a sporazum o ekstradiciji između SAD i Kolumbije zabranjuje smrtnu kaznu.

Poznat i kao Don Dijego ili Bos bosova, Montoja je postao milijarder kada je narko-kartel „Norte del Valje“ pretvorio u organizaciju koja je u SAD-u između 1990. i 2004. godine prokrijumčarila kokain u vrednosti od najmanje 10 miliona dolara, čime je zamenila do tada vodeći kolumbijski kartel "Kali“.

U dvogodišnjim sukobima Montoje i vođe još jednog kartela Vilbera Varela, između 2003. i 2005. poginulo je više stotina ljudi, saopštili su tužioci.

Montoja (48) se jedno vreme nalazio na listi 10 najtraženijih ličnosti Federalnog istražnog biroa (FBI), odmah iza Osame bin Ladena.

Kolumbijska policija uhapsila je Montoju 2007, kada ga je pronašla u jarku, odevenog samo u donji veš.
 

2024 © - Vesti online