Subota 05.03.2011.
07:12 >> 08:52h
Vestionline

Gadafi traži suspenziju sankcija UN

U pismu koje je Savetu bezbednosti uputio šef libijskog Narodnog komiteta za spoljne odnose Musa Mohamad Kusa, navodi se da je samo minimalna sila upotrebljena protiv demonstranata, kao i da je vlada "zatečena" zbog sankcija koje su uvedene prošle sedmice, prenosi AFP.

Upotrebili smo minimalnu silu protiv demonstranata: Moamer Gadafi
 


Gadafijev režim je pozvao da budu suspendovani zabrana putovanja i zamrzavanje imovine libijskog vođe i njegovih najbližih saradnika i rođaka, "dok ne bude utvrđena istina".

Pismo, datirano 2. marta, predstavlja prvo zvanično reagovanje upućeno Ujedinjenim nacijama, navodi francuska agencija.

Američki ratni brodovi stigli na Krit

 

Dva broda sa 1.300 američkih marinaca pristala su u američku bazu na Kritu, u okviru akcija koje SAD preuzimaju zbog situacije u Libiji, saopštila je mornarica SAD.
Portparol mornaričke baze Suda zaliv Pol Farli izjavio je da su dva broda stigla u bazu, sa ukupno oko 4.000 članova posade, uključujući marince, preneo je AP.
SAD su saopštile da žele da predsednik Libije Moamer Gadafi siđe sa vlasti i da razmatraju moguće odgovore na krizu, neisključujući uspostavljanje zone zabrane letenja iznad Libije.


Na Krit je ranije stiglo oko 400 američkih marinaca, a Farli je tom prilikom rekao da su oni došli da bi američki predsednik Barak Obama imao što veći broj opcija u pogledu Libije. Oko 100 pristalica grčke Komunističke partije okupilo se prošlog petka u kritskom gradu Hanija, blizu baze, protestujući zbog dolaska američkih snaga.


Savet bezbednosti UN jednoglasno je krajem februara usvojio rezoluciju kojom se zamrzava imovina libijskog vođe i petoro njegove dece, a od Međunarodnog krivičnog tribunala je zatražio da ispita nasilje režima protiv stanovništva, jer se ono može smatrati zločinom protiv čovečnosti.

Istom rezolucijom Libiji se uvodi embargo na uvoz i izvoz oružja, a za Gadafija, njegovu kćerku i četiri sina, zajedno sa još 10 drugih članova porodice i bliskih saradnika, uvodi se zabrana putovanja.

2024 © - Vesti online