Petak 04.03.2011.
19:41
Srna

BiH: Srbija da dostavi spisak osumnjičenih za zločine

BiH traži objavljivanje spiska osumnjičenih za ratne zločine: Sadik Ahmetović
 


On je rekao da se zbog Tužilaštva za ratne zločine Srbije i difuznih poternica, koje su prosleđene drugim zemljama, "privode najistaknutiji predstavnici BiH", te dodao da nijedan strani sud nije priznao zločine u sarajevskoj Doborovoljačkoj ulici za koje se tereti Divjak.


Ahmetović kaže da je Divjak do sada više puta prelazio granicu BiH i pri tome nije imao nikakvih neugodnosti i izrazio nadu "da neće biti izložen daljem stresu i dugotrajnom pravosudnom postupku".


Podsećajući da je Ministarstvo policije BiH radilo na potpisivanju multilateralnih sporazuma između BiH, Srbije i Hrvatske, prema kojima se državljaninu jedne od potpisnica sudi u državi u kojoj se osoba nalazi, Ahmetović je dodao da "iskreno veruje da će se Divjak vratiti u BiH u što kraćem roku".


Penzionisanom generalu Armije BiH Jovanu Divjaku austrijski sud danas je odredio ekstradicioni pritvor od 14 dana. Ranije je Ministarstvo pravde Srbije potvrdilo da je obavešteno o hapšenju Divjaka i da će postupiti u skladu sa svojim nadležnostima.


MUP Srbije je saopštio da je Divjak uhapšen u Beču na osnovu međunarodne poternice, zbog krivičnog đela ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika.


Tužilaštvo BiH u međuvremenu je uputilo zahtev za izručenje Divjaka pravosuđu BiH zbog istrage koja se vodi vezano za događaje u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine.

Zahtev za izručenje, Tužilaštvo BiH zasniva na činjenicama da je doneta naredba za sprovođenje istrage protiv više osumnjičenih lica i da su to ratni zločini koji su se desili u BiH, koji su u nadležnosti pravosuđa BiH.
 

2024 © - Vesti online