Petak 04.03.2011.
15:52
Beta

Predstavljena Bela knjiga odbrane

"Ona je izraz nastojanja da se duga praksa prikrivanja podataka koja se odnose na pitanja odbrane i oružane sile među državama zameni naporima za uspostavljenjem međusobnog razumevanja i saradnje, kao savremenog pristupa u izgradnji međunarodnog bezbednosnog poretka", rekla je ona.

Tanja Miščević

Miščević je ocenila da je informisanost javnosti o ciljevima i planovima u oblasti odbrane deo političke kulture razvijenih demokratskih država i važan aspekt njihove demokratske legitimacije.

Državni sekretar Zoran Jeftić rekao je da Bela knjiga nije ni zakon, ni strategija ni doktrina ali da zauzima posebno mesto jer na transparentan način domaćoj i sveskoj javnosti približava procese, dostignuća i projekcije razvoja sistema odbrane Srbije.

Rukovodilac Radnog tima za izradu Bele knjige general-major Božidar Forca predstavio je sadržaj knjige i dodao da je taj dokument čini 11 poglavlja i više od 170 strana.

Božidar Forca

Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić rekao je da je transparentnost sistema bezbednosti ključan činilac demokratizacije svakog društva i ocenio da je Vojska Srbije u prethodnoj deceniji daleko odmakla u procesu otvaranja ka javnosti i uspostavljanju
demokratske i civilne kontrole.

"Danas niko ozbiljan ne može da tvrdi da u Vojsci Srbije postoji neka politička volja koja je nezavisna od one politike koju je utvrdio državni vrh", rekao je Dragišić.

On je dodao da je šteta što i ostala ministarstva ne sprovode reforme istom brzinom kao Ministarstvo odbrane.

2024 © - Vesti online