Petak 04.03.2011.
09:42 >> 18:21h
Vestionline

Purdin advokat najavljuje tužbu Srbiji

"Presrećan sam. Ne znam šta bih rekao, sa svojom sam porodicom i to mi je najbitnije", bile su prve Purdine reči po dolasku u Vukovar.

Sve do juče posle podne Purda nije znao da je srpsko tužilaštvo odustalo od njegovog gonjenja. Kaže da je u zatvoru pratio medije i zvbivanja u Srbiji i Hrvatskoj i da nije strahovao da će biti izručen jer "nema na osnovu čega".

Prema Purdinim rečima, on nije znao za Interpolovu poternicu koja je za njim raspisana jer, kako kaže, u suprotnom "ne bi ovako završio". Iako je rekao da ne razmišlja o traženju odštete i daljim tužbama, Purdin advokat je najavio da će tu opciju ipak razmotriti.

Na aerodromu u Osijeku, kao i u Vukovaru, Purdu je pored porodice dočekalo i 20-ak vukovarskih veterana koji su skandirali njegovo ime.

HDZ: Za oslobađanje Purde zaslužna Kosorova, a ne Josipović


Nakon što se Tihomir Purda vratio u Vukovar, u Hrvatskoj je počelo je svojatanje zasluga za povoljan rasplet tog slučaja.


"Za slobodu Tihomira Purde zaslužna je tiha diplomatija vlade i premijerka Jadranka Kosor", tvrde visoki zvanilnici HDZ-a Andrija Hebrang i Josip Đakić, koji je i "veteranski" aktivista.


"Protiv Purde je podignuta optužnica na temelju izjave koju je potpisao kao posledicu mučenja, što je trebalo zaustaviti čim je optužnica stigla u Hrvatsku, ali se do 2009.
godine nije moglo ništa napraviti zbog srpskih zakona i hrvatskih sporazuma s Srbijom", izjavili su za Novu TV.


Hebrang i Đakić, s druge strane, prozvali su predsednika Iva Josipovića. Poruke predsednika Hrvatske da je oslobađanje Purde i srpsko odustajanje od optužnice protiv njega, Danka Maslova i Petra Janjića rezultat njegove prijateljske politike sa Srbijom, oni su nazvali "klevetom i nekorektnošću".


"Po meni je Josipović kriv što nije sve predmete koje je srpsko pravosuđe otvorilo protiv hrvatskih veterana stavio na dnevni red svojih razgovora i pokrenuo postupak zaustavljanja gonjenja", rekao je Hebrang i ocenio da to "nije politika pomirenja i prijateljstva već podmetanja problema pod tepih".

 

Đakić tvrdi da je od 2009, kada je zakon to dozvoljavao, hrvatsko tužilaštvo insistiralo na tome da im iz Srbije stigne dokumentacija kako bi mogli zaustavljati optužnice, ali se srpsko pravosuđe na to nekoliko puta oglušilo.


Hebrang i Đakić, osudili su i izjave predsednika Socijaldemokratske partije Zorana Milanovića koji je u komentaru na oslobađanje Purde rekao da je Purda završio u zatvoru zbog kriminalnog nemara HDZ-ove vlasti i da je slučaj Purda izdaja.

 

2024 © - Vesti online