Petak 04.03.2011.
01:24
Srna

Kosmet centar bele Al Kaide

Al Kaidini "spavači" aktivni širom Evrope
 


Stručnjak za terorizam Zoran Dragišić je uveren da je napadač pripadnik bele Al Kaide i da su bezbednosne službe Evrope i SAD registrovale belu Al Kaidu na Balkanu kao terorističku organizaciju i izvor realne opasnosti po Stari kontinent, koja bi mogla da ugrozi bezbednost na jugu Srbije, a potom i šire.

Beogradski dnevnik prenosi da su teroristi "Abu Bekir Sidika" 1. decembra 2003. godine u severnom delu Kosovske Mitrovice postavili bombu velike razorne moći na pedesetak metara od studentskih domova i igrališta Srednje tehničke škole "Mihajlo Petrović Alas", ali su je demontirale specijalne jedinice policije Unmik-a.

"Većina boraca su iz redova OVK. U Kosovskoj Mitrovici je krajem devedesetih pod optužbom za terorizam osuđena grupa pripadnika Al Kaide, među kojima Ekrem Avdiju, Hedžmadin Lauš i Špend Kopriva, koji su delovali u Bošnjačkoj mahali (u severnom delu Kosovske MItrovice)", kaže Dragišić i dodaje da su oni 2001. godine, zajedno sa drugim teroristima iz OVK, pušteni na slobodu pod pritiskom, pre svega SAD.

Po izlasku iz zatvora Ekrem Avdija je nastavio da vodi "Kosovski islamski biro", osnovan januara 1998. u Kosovskoj Mitrovici uz pomoć Saudijske Arabije, koji i danas služi kao maska za dostavljanje finansijskih sredstava, ideološko pridobijanje i regrutovanje lica muslimanske veroispovjesti za džihad.

Dragišić je rekao da se ispostave ove organizacije nalaze širom Kosmeta, a njihovi "spavači" raspoređeni su po svim zapadnoevropskim zemljama.

 

Avdija na čelu kosmetske Al Kaide

Darko Trifunović
 

Profesor na Fakultetu bezbednosti Darko Trifunović još 2004. godine upozorio je da je upravo Avdija (poznat kao Abusheib) na čelu kosmetskog krila Al Kaide, koje nosi naziv "Abu Bekir Sidika".

Diplomac Teološkog fakulteta iz Medine, stipendista Saudijske Arabije, Avdija se pročuo kao kursista terorističkih kampova "Host" u Avganistanu i "Abu Bekir Sidik" u Jablanici kod Tešnja, u BiH.

"Odred kojim je komandovao Avdija osnovan je uz pomoć Abdulaha Duhajmana, rukovidioca navodne humanitarne organizacije `Biro za islamski poziv` koja je delovala u BiH, direktno finansirana od Saudijske Arabije. Duhajman je danas u zatvoru u Alžiru i identifikovan je kao jedan od ljudi Osame bin Ladena", navodi Trifunović.

On kaže da "Abu Bekir Sidik" sačinjava 30 terorista među kojima su Špend Kopriva, Muhamed Avdija, Sami Hoti, Alija Hoti, Besim Ismailji, Sami Hoti, Ertan Bitići, Ahmet Hodža, Ljuljazim Imeri, Nedžmedin Lauš, Arif Krasnići.

Ministar unutrašnjih poslova nemačke pokrajine Hesen Boris Rajn saopštio je da je ubica dvojice Amerikanaca u Frankfurtu radikalni islamista.

Tužilaštvo Nemačke i zvanično je potvrdilo da je ubistvo dvojice Amerikanaca delo međunarodnog terorizma, a terorista Arif Uka (21), Albanac poreklom iz Kosovske Mitrovice, nije bio sam, tvrde nemački mediji.

2024 © - Vesti online