Četvrtak 03.03.2011.
08:00
net.hr

Moskva i njeni dragulji

Sva najslavnija moskovska zdanja, pa čak i Staljinovi neboderi iz 1950-ih, masivna su i impresivna.

Moskva

U više od 80 većih muzeja nalazi se riznica prvoklasnih eksponata, od svemirskih letelica do moderne umetnosti. Gradski centar prepun je pozorišta, čuvenih koncertnih dvorana i konzervatorijuma u kojima su svirali Čajkovski, Šostakovič ili Rahmanjinov.

A u samom srcu stoji Boljšoj teatar, zatvoren od 2005. zbog renoviranja. Ipak predstave se odvijaju u Novom pozorištu odmah u komšiluku. Svečano otvaranje renoviranog Boljšoja zakazano je za oktobar 2011. uz obećanje o još više sjaja i veličine.

Veličina i sjaj ono je u čemu je Moskva najbolja, posebno u Kremlju u kome se turisti mogu izgubiti i godinama ne pronaći svoj put natrag. Šta vam ne bi smelo promaći? Kočije, carske haljine, Faberže jaja, nakit i dijamanti, hodnici palate i lusteri u njemu.

Ljubitelji komunističkih atrakcija mogu da posete i Lenjinov mermerni grob ili Muzej moderne istorije i njegove sovjetske suvenire.

 
U plan ubacite i žustre šetnje za održavanje koncentracije, najbolje u gradskom centru, u kome možete nabasati na niz novih atrakcija. Prošetajte po Kuznjecki mostu, navratite u "Vogue" kafe pa popijte espreso s oligarhijom i mršavim manekenkama ili uživajte u dekadenciji dvorane Jelisevski.

Ostanete li u Moskvi i čitavih mesec dana, to vam još uvek nećete biti dovoljno vremena da posetite ni polovinu muzeja ili umetničkih galerija. No koliko god da se zadržite, setićete se čarobnih stanica podzemne železnice, slika, kavijara, čokolade, klasične muzike, postera i nešto malo votke.

2024 © - Vesti online