Četvrtak 03.03.2011.
15:07
D. Dekić - Vesti

Plenidba samo za siromašne

Hajka je kulminirala naprasnom smrću Dragiše Bogdanovića iz Stare Pazove, kome su radnici Elektrovojvodine isključili struju zbog duga od 190 evra.

"Nije vam odgovaralo da svi budemo jednaki, i da nema ovakvih razlika među ljudima" - replika Danila Bate Stojkovića u ulozi Ilije Čvorovića u filmu "Balkanski špijun" kao da je upućena i današnjim srpskim vlastima

Građane niko i ne pita imaju li novca, a nemaju ni kome da se žale. Nemoćni su i zaštitnici građana, gradski ombudsman može da im pomogne samo savetom, a republički se ne oglašava "jer mu nije stigla ni jedna takva žalba".


Da su aršini naplate dvostruki, pokazao je slučaj Ljubodraga Tadića iz Čačka kome je sud odredio prodaju stana zbog duga toplani od 6.500 evra. On te pare nema dok ne dobije odštetu koju je na istom sudu dobio u sporu sa preduzećem Šumadija magnohrom.

Sa druge strane, vlasnik luksuzne vile na Dedinju nije ostao bez nje iako je napao komunalce i iako Infostanu duguje 20.000 evra.
 

Više od dva miliona tužbi


U srpskim sudovima vodi se dva miliona i 300.000 postupaka protiv privatnih i pravnih lica po osnovu dugova za komunalne usluge. Najviše u Beogradu gde je podneto 1,7 miliona prijava, a samo je beogradski Infostan ispisao gotovo milion.

Svako, prema rečima predsednika Fonda za demokratiju Milenka Radića, mora da plati što je potrošio, ali i država mora da evidentira ko ima, a ko nema čime da plati komunalije, kao što je dužna da mu obezbedi pravo na rad, ali i socijalni program za nezaposlene.


- Naša je vlast rasipnička. Uhlebljuje rođake, prijatelje i partijske kadrove, budžet je već probijen, a nema novca za pomoć najugroženijima - objašnjava Radić.

On kao jednog od glavnih krivaca ističe premijera Cvetkovića koji je bio direktor Agencije za privatizaciju i uzrok loših prodaja srpskih firmi ranijih godina, zbog kojih su mnogi građani ostali bez posla.


- Pukim sprovođenjem zakona, bez osećanja za materijalne probleme građana, državni organi drastično doprinose povećanju siromaštva i narastanju nezadovoljstva, upozorava Socijaldemokratska unija (SDU).

2024 © - Vesti online