Četvrtak 03.03.2011.
04:11
Vestionline

Zagreb: Gorele zastave EU, HDZ, SDP

Grupa od nekoliko desetina demonstranata se kasno sinoć probila u blizinu zgrade u kojoj je stan premijerke Jadranka Kosor, u naselju Ravnice, i uzvicima tražili njenu ostavku, optužujući je da je "ukrala stan" i da "neće spavati".Policijski kordon je ispred zgrade u kojoj je stan Jadranke Kosor.

Posle neuspešnog pokušaja da dođu do sedišta Vlade na Markovom trgu gde je zabranjeno protestno okupljanje, kao i tokom višečasovne protestne povorke broj demonostranata se stalno povećavao.

Na početku skupa na Cvetnom trgu bilo ih je oko 500 da bi se u protestnoj povorci centralnim gradskim ulicama njihov broj povećao na više hiljada.

Gori li ovde zastava hrvatske budućnosti?

Na Cvetnom trgu organizator Ivan Pernar pozvao je na miran protest.

"Opljačkali su nas, a sav kapital završio je u rukama stranaca i političke elite", rekao je Pernar. On je istakao da su na skupu ljudi različith političkih uverenja, ali da ih povezuje želja za smenjivanje vlade.

Tamo su im se obratili i poslanici u Saboru: predsednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar i Damir Kain iz Istarskog demokratskog sabora koji su takođe pozvali premijerku Jadranku Kosor da raspiše parlamentarne izbore.

Protest u Zagrebu večeras su, pored ostalih, podržali i studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta i nevladina organizacija "Zelena akcija". Demonostranti su zatim krenuli ka sedištu Vlade gde su zabranjena protestna okupljanje, a policijski kordon ih je zaustavio nedaleko od Gornjeg grada gde se nalazi zgrada Vlade.

Demonstranti su ovog puta, za razliku od protesta u ponedeljak kada ih je u tome sprečila policija, uspeli da dođu do sedišta Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) čiji su ulaz obezbeđivale jake snage policije.

Ispred zgrade HDZ-a na Trgu žrtava fašizma demonstranti su uzvikivali "HDZ odlazi!", "Lopovi, Lopovi!" i "Hoćemo izbore!", "Policijo radićete celu noć". Među transparentima je dominirao onaj na kojem piše "330.000 nezaposlenih, 40.000 bez plate, kapitalizam - ne hvala!".

Zagreb: Kome je do kapitalizma, nek ide u...

Zatim su nastavili protestnu povorku tokom koje su im se pridružili brojni građani, a protestna kolona uzvikivala je "Ostavka!", "Jaco odlazi!", "Svi na ulice!", "Mafija, mafija!", "Jaca Amsterdam".

Sa zgrade gradskog HDZ-a skinuli su stranačku zastavu i pocepali je, a ispred sedišta SDP skinuli i zapalili zastavu te stranke i zastavu EU. Za razliku od sedišta HDZ, centralu SDP nije čuvala policija.

Isped sedišta Hrvatskog fudbalskog saveza, pored kojeg je prošla protestna kolona, uzvikivalo se "Lopovi, lopovi", a nekoliko demonostanata se pomokrilo na ogradu.

Skup je nastavak niza prošlonedeljnih protesta kojima se traži smenjivanje Vlade, pre svega zbog teškog ekonomskog i socijalnog stanja u Hrvatskoj.

Građani su protiv vlade protestovali i u Rijeci, Puli i Splitu.

2024 © - Vesti online