Četvrtak 03.03.2011.
01:40
Beta

EU glavna u pregovorima Beograd-Priština

Vorlik je rekla: "Veoma smo zadovoljni što vidimo da postoje izgledi da dijalog Beograda i Prištine počne u skoroj budućnosti" i da su "obe strane spremne da pristupe dijalogu na pragmatičan i konstruktivan način".

Meri Vorlik

"Znam da šef vašeg pregovaračkog tima (Srbije) uveliko radi na utvrđivanju tema i oblasti za diskusiju, a u kojima može da se postigne napredak u narednom periodu. U interesu obeju strana je da se izgradi poverenje i postignu konkretni rezultati", ukazala je ambasadorka SAD.

U tim pregovorima "EU... ima glavnu, vodeću ulogu, olakšavajući proces dijaloga dveju zemalja", dok će SAD "nastaviti da deluju 'iza scene' - ne u prvim redovima, da razgovaramo i sa EU i sa obe strane, kako bismo obezbedili da to bude pozitivan proces", rekla je Vorlik.

Ona je navela da je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Tomas Kantrimen, zadužen za evropska i evroazijska pitanja, "uključen u konsultovanje sa svim stranama".

Na podršku Vašingtona Srbija može da računa i u procesu evropske integracije rekla je Vorlik i nastavila: "politika SAD je da nastavimo da radimo sve što možemo kako bismo pomogli da Srbija postigne svoj primarni strateški cilj... članstvo u EU".

2024 © - Vesti online