Sreda 02.03.2011.
19:42
Blic

Izbeglice koče ulazak Hrvatske u EU

Evrpska unija traži poštovanje ljudskih prava

Evropska komisija je u prelaznom izveštaju naglasila da Hrvatska jesta ostvarila "značajan napredak" u preustrojstvu pravosuđa i zaštiti osnovnih prava, ali da su nužni "dalji bitni napori", posebno ubedljivi rezultati u pravosuđu i borbi protiv korupcije, kao i da se uhvati u koštac s nekažnjivošću za ratne zločine.

Jedan zvaničnik EK novinarima je objasnio da još nema dovoljno dokaza da je hrvatsko pravosuđe nezavisno i delotvorno, da i dalje postoje manjkavosti oko postavljanja i reizbora sudija i tužilaca, kao i znatan postotak nerešenih sudskih predmeta. 

U izveštaju se navodi i da pitanje "depolitizacije i profesionalnosti policije još nije u potpunosti rešeno". Sama hrvatska agencija za borbu protiv korupcije (USKOK) jeste ostvarila "bitne rezultate", ali u EK očekuju da i na toj osnovi dođe do presuda koje su zasad izostale. 

Evropska komisija u izveštaju od vlasti u Zagrebu traži ubedljive rezultate i u "rešavanju otvorenih pitanja oko povratka izbeglica".

Evropski komesar za proširenje Štefan File rekao je da "hrvatskoj vladi preporučuje da uloži napore u pregovorima oko ključnog poglavlja (pravosuđa)". 

File je dodao da je Evropska komisija spremna da podrži zaključenje pregovora EU sa Zagrebom "pošto Hrvatska ispuni danas navedene zahteve" iz izveštaja EK.

2024 © - Vesti online