Sreda 02.03.2011.
03:48
Beta

Priština (skoro) spremna za pregovore

Edita Tahiri

"U pripremnoj smo fazi za početak dijaloga, što znači da treba odrediti dnevni red, dužinu razgovora i postići sporazum o tome" sa tri glavne strane učesnice u dijalogu, rekla je potpredsednica Vlade u Prištini.

"Za nas treću stranu predstavljaju Evropljani i Sjedinjene Države", dodala je ona.

"Da bi odredili datumi i dnevni red potrebno nam je još malo vremena da to pripremimo sa posrednicima", naglasila je Tahiri.

Ona je ponovila da Priština odbacuje svaku mogućnost razgovora o statusu Kosova i Metohije posle proglašenja nezavisnosti 2008. godine i rekla da je to "zatvoreno poglavlje".

Tahiri je rekla da će pocetak dijaloga omogućiti da se krene napred ka evropskim integracijama kojima teže i Beograda i Prištine.

"Sa boljom regionalnom saradnjom bićemo bolje prihvaćeni u Evropi. To je jedan od uslova za članstvo u Uniji", rekla je ona.

Tahiri je rekla da "proces normalizacije odnosa" može da počne između "najgorih neprijatelja" kada se uzajamno uvažavaju, navodi Frans pres.

"Mislim da se otvaraju nove perspektive. Vreme je ne da se zaboravi istorija, nego da se izdigne iznad nje i ide napred", rekla je ona i kao primer navela Francusku i Nemačku posle Drugog svetskog rata.

2024 © - Vesti online