Sreda 02.03.2011.
01:11
Vestionline

Vukčević: Podržavam Karlu del Ponte

Vladimir Vukčević

"Sa njom sam imao izuzetno profesionalnu saradnju. Ona je prva i otvorila ovu temu i poznaje sve glavne aktere u regionu.

Pored toga, bila je i u Albaniji, a kao glavni tužilac Haškog tribunala radila je na kosovskim predmetima i dobro su joj poznati svi detalji o predstavnicima OVK", rekao je Vukčević za "Večernje novosti".

Prema Vukčevićevim rečima, istraga koju bi eventualno sprovodila Del Ponteova, bila bi potpuno objektivna i neopterećena stvarima koje mogu da utiču na Euleks.

"Napominjem da je zaštita svedoka ključni problem na Kosovu i Metohiji, a plašim se da ambijent u kome radi Euleks može da bude problem. Podržavam ideju da istragu o ovim zločinima vodi Euleks uz pomoć našeg i albanskog tužilaštva, ali uz nadzor nekog međunarodnog subjekta", kazao je Vukčević.

On je dodao da, "naravno, nezavisno od svega ovoga, mi i dalje nastavljamo da radimo na ovom slučju i spremni smo da podelimo naše dokaze sa svima koji budu vodili istragu".

Bivši glavni tužilac Haškog tribunala Karla Del Ponte ponudila se da pomogne u istraživanju trgovine ljudskim organima na Kosovu, a u svojoj knjizi "Lov, ja i ratni zločinci" navela je da su istražitelji u centralnoj Albaniji 2003. godine obišli "žutu kuću" koju su mnogi izvori naveli kao mesto na kome su ubijani zatvorenici Oslobodilačke vojske Kosova, pošto su im izvađeni vitalni organi. 


''Lično imam dobro poznavanje dosijea i, takođe, veze i mogla bih tu istragu brzo da sprovodim'', rekla je bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala.

2024 © - Vesti online