Sreda 02.03.2011.
00:14
Beta

Libija: Pobunjenici formirali vojni savet

Libijski pobunjenici sve organizovaniji
 

"Sinoć je oformljen vojni savet", izjavio je Salva Bugaigi, član koalicije organizatora koji su ranije ove sedmice oformili civilni savet koji se bavi pštinskim pitanjima grada Bengazija, navodi francuska agencija.
 

Bugaigi je rekao da još nije u potpunosti završeno formiranje vojnog saveta, ali da u njemu nije general Abdel Fatah Junis, bivši ministar unutrašnjih poslova, koji je prešao na stranu demonstranata u Bengaziju.
 

Fati Terbel, čuveni advokat i član koalicije, kaže da ima svađa oko toga ko će biti član vojnog saveta, kao i da nije jasno kada će biti uspostavljena regionalna komanda.
 

"Ljudi najviše navijaju za one oficire koji su se pridružili revoluciji od samog očetka", rekao je Terbel.
 

Gadafijev sin negira napade na civile

 

Saif al-Islam, sin libijskog lidera Moamera Gadafija, negirao je u intervjuu britanskoj televiziji "Skaj" da je režim njegovog oca napadao civile.
 

On je pozvao zapadne sile i novinare da pronađu dokaze za optužbe da je libijski režim upotrebio silu protiv sopstvenog naroda i bombardovao delove Tripolija, prenosi AFP.

Gadafijev sin negira napad na civile
 

"Dajte mi samo jedan dokaz", rekao je Saif, dodavši da su novinari slobodni da idu kuda hoće po zemlji, a na pitanje da li kategorički negira da je režim napadao iz vazduha sopstveni narod on je odgovorio: "Da, negiramo to."
 

"Spremni smo na bilo kakvu istražnu misiju bilo koje zemlje na svetu. Trenutno u Libiji ima više stotina novinara, mogu ići kuda žele i razgovarati sa kim hoće, ali neka mi pruže jedan jedini dokaz", istakao je Saif al-Islam Gadafi u intervjuu snimljenom u libijskoj prestonici.

Libija suspendovana iz Saveta za ljudska prava UN

 

Članice Ujedinjenih nacija suspendovale su večeras Libiju iz Saveta za ljudska prava UN.

 

Generalna skupština, u kojoj su predstavnici 192 zemlje, jednoglasno je usvojila predlog Saveta za ljudska prava da suspenduje članstvo Libiji zbog "užasnih i sistematskih kršenja ljudskih prava", rekao je predsedavajući Generalne skupštine Jozef Dajs.

 

Rezoluciju su podržale Arapske i Africke zemlje koje su izrazile "duboku zabrinutost" zbog stanja ljudskih prava u Libiji.

 

Odluka ne udaljava Libiju iz Saveta za stalno, ali je sprečava da učestvuje sve dok Generalna skupština ne odluči da joj ponovo dodeli pun status.

Gadafijev sin je odbacio i tvrdnju da je vlada izgubila kontrolu nad istočnom Libijom, ali je priznao da tamo više ne postoji organizovana vojska.
 

"Nema više organizovane vojske tamo, ali je to još uvek deo Libije", rekao je Seif.
"Postoje neke terorističke grupe, u malom broju, u dva grada. One hoće da stvore sopstvene države. Imaju radio-stanicu i kanal, kao i malu miliciju, ali to nije ništa bitno", rekao je Saif, dodavši da "ostatak stanovništva tamo, oko dva miliona ljudi, nije sa njima".
 

Na pitanje da li on ili njegov otac imaju ikakve planove da napuste zemlju, on je odgovorio: "Mi smo Libijci. Ja sam normalan građanin. Ovo je moja zemlja. Ovde živimo, ovde umiremo. Da idemo? Zašto? Zbog čega?"
 

"Ne nameravamo da budemo vladajuća porodica. To sam rekao mnogo, mnogo puta do sada tokom poslednjih 10 godina. U Libiji nam treba demokratija, ali treba početi sa zakonima, ustavom, lokalnom vlašću, izborima", naglasio je Gadafijev sin.
 

"Sada je pirioritet da povratimo mir i harmoniju", istakao je on i dodao da "sada niko ne govori o promeni režima jer to nije ničiji prioritet".

2024 © - Vesti online