Utorak 01.03.2011.
12:30
Vestionline

"Hoću da istražujem trgovinu organima"

karla del Ponte je pominjala u svojoj knjizi trgovinnu organima
 

''Mora biti stvorena nezavisna medjunarodna institucija, koja bi bila odgovorna za istragu i zasstitu svedoka'', odgovorila je Del Ponte na pitanje ssta se mora činiti sada, posle objavljivanja izveštaja Dika Martija o trgovini organima.

''Za mene lično, bio bi izazov da preuzmem tu istragu na Kosovu'', rekla je Del Ponte i dodala da ona vidi da na to niko nije mislio.

''Lično imam dobro poznavanje dosijea i, takođe, veze i mogla bih tu istragu brzo da sprovodim'', rekla je bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala.

Ona je ocenila će se ''videti koliko je politička volja za to jaka'' i ukazala na EU i Ameriku, koja bi u tome, kako je rekla, trebalo da pomogne.

Na pitanje da li je bilo ispravno što je ona pokrenula teške optužbe, a da pri tom nije raspolagala nužnim dokazima, Del Ponte je rekla jasno da su oni imali premalo dokaza za optužnicu, ''ali su indicije, međutim, bile ozbiljlne''.

''Ja sam fakte o organima pomenula u (mojoj) knjizi, kako bi neko mogao da pokrene istragu, koju mi nismo mogli sprovesti'', rekla je del Ponte i dodala da je, takođe, bilo i drugih zločina, ''pri čijem su razjašnjenju oni ometani''.

2024 © - Vesti online