RADIĆ

Među prezimenima u Bosni s kraja 19. veka, Radići zauzimaju 15. mesto među 50 najbrojnijih porodica, kao velike familije koje su međusobno i nesrodne, sa čak dvadesetak različitih slava.

Što se rasprostranjenosti tiče, ravnomerno su se razmestili po čitavoj Bosni, od Vlasenice, Tešnja i Maglaja, preko Sarajeva, Visokog, Travnika i Bugojna, do Livna, Bihaća, Krupe, Dervente, Prijedora, Gradiške i Dubice.

Radići sa slavom Đurđevdan žive u parohijama: Baraći i Medna Gornja (Gerzovo), Bihać i Hrgar (Bihać), Varcar-Vakuf (posle prvog Svetskog rata: Mrkonjić-Grad) i okolne Živinice i Ljuvša, Vedovnica (Dubica), Vukovsko (Bugojno), Gašica i Bijakovac, Junuzovci, Kukolje, Miloševo Brdo-Grbavica i Gradiška-Laminačka (Gradiška), Dabar (Sanski Most), Derventa, Dobroselo, Zborište, Ivanjska i Dubovik (Krupa), Zenica (Travnik), Košutnica (Rogatica), Kravica i Liješanj (Srebrenica), Majevac (Derventa), Mičijević i Hrge (Maglaj), Omarska (Prijedor), Osijek-Blažuj i Sarajevsko Polje (Sarajevo), Pečenogovci (Prnjavor), Pribinić i Ugodnović (Tešanj), Tiškovac (Livno) i Umci (Sanski Most).


Selo Rujnica, odakle potiče čitalac, nalazi se na rečici Gatici koja ponire i uliva se u Koranu. Ime je dobila po crvenkastoj zemlji kod većeg vrela Rasta. Za vreme Laudanovog rata ovo mesto je zapustelo, a mnoge starinačke porodice se nikada nisu vratile u njega (Milići, Lubani).

Za Radiće, autor monografije o Pounju kaže da su se naselili iz Pištalina "posle Omer-paše", što bi bilo sredinom 19. veka. Posle Prvog svetskog rata, u selu ih je bilo pet domaćinstava.

Radići, potomci Rade Štrpca, nastali su iz velike grupe familija Štrpci, poreklom iz Dalmacije, za koje se govorilo da su dolaskom u Bosansku krajinu postali imućni i razgranali se. Štrpci su, inače, iz neke Štrbine u Hercegovini naseljeni u Dalmaciju, a potom u Krajinu. Kolevka svih njih je Mali Radić i Suvaja i svi slave Đurđevdan.

2024 © - Vesti online