Utorak 01.03.2011.
03:14
Vestionline

Protestna odbrana "Akademije"

Uprava Akademije apeluje već dva meseca na javnost i nadležne vlasti da ne dozvole zatvaranje tog kluba, koji postoji već 50 godina.

Akademija je u protekla dva meseca podršku niza javnih ličnosti, umetnika i muzičara, a više od 6.000 ljudi potpisalo je i onlajn peticiju u znak podrške. Uprkos ogromnoj javnoj podršci za opstanak kluba Akademija, u međuvremenu je Studentski parlament FLU objavio da želi prostor u kojem će studenti moći da slikaju i izlažu, a ne klub.

Akademija je jedan od simbola urbanog Beograda i njegovog kulturnog i noćnog života, a od 2002. godine vodi je preduzeće "Sens Art", na osnovu Ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa FLU.

Nakon višegodišnje saradnje ispostavilo se da FLU nije imao pravo da podrumski prostor u Rajićevoj ustupi bilo kakvoj privatnoj firmi, jer je vlasnik prostora javno preduzeće “Poslovni prostor Stari grad”. O toj činjenici preduzeće "Sens Art", kako je naglasilo, nije bilo obavešteno u trenutku potpisivanja ugovora, a uložilo je nepovratna sredstva u infrastrukturu kluba i opremanje.

Uprava "Akademije" više puta je pozivala gradske i republičke vlasti da reaguju i spreče zatvaranje tog kultnog kluba.

Krizni štab "Akademije" kao jedno od rešenja vidi osnivanje nevladine organizacije koja bi trajno sprečila zatvaranje tog kluba, svojevremeno jednog od najboljih u Evropi.

Povodom neizvesne sudbine tog kluba, već nedeljama traje i kampanja “Sačuvajmo Akademiju”, u okviru koje je nastupilo nekoliko desetina grupa iz Beograda i drugih gradova u Srbiji, ali i regiona.

Peticiju za spas "Akademije" moguće je potpisati u art kafeu Fleka i onlajn - na www.petitiononline.com/AKDMBG/petition.html

2024 © - Vesti online