Ponedeljak 28.02.2011.
20:38
Beta

EK: Vlada i predsednik Kosmeta su legitimni

Hašim Tači i Bedžet Pacoli

Iako su opozicione stranke i nevladine organizacije na Kosmetu najavile žalbu Ustavnom sudu u Prištini zbog, kako kažu, nelegalnog izbora Pacolija, a legalnost osporavaju i neki visoki zvaničnici Tačijeve partije, izvori Evropske komisije u

Briselu su objasnili da se "Evropska unija nikada ne meša u unutrašnje stvari neke zemlje".

"Za nas je Vlada u Prištini za sada legalno izabrana i zato nastavljamo napore za početak dijaloga Beograd-Priština", rekli su izvori.

Iz Prištine se u Brisel vratio Robert Kuper, savetnik visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost EU Ketrin Ešton. On učestvuje u pripremi dijaloga Beograd-Priština, ali izvori EK nisu mogli da kažu bilo šta o rezultatu Kuperovog posredovanja.

Za Kuperovu izjavu objavljenu u petak u prištinskom dnevniku "Koha Ditore" da "niko nije zainteresovan da počnu razgovori ukoliko postoji sumnja u održivost dogovorenih rešenja", Maja Kocijančič, portparol Ketrin Ešton, je rekla da "to nije izjava Kupera, već neko tumačenje".

Prema listu "Koha Ditore", Kuper je rekao i da, "ukoliko partije (na Kosmetu) odluče da traže tumačenje suda o izboru predsednika, onda će se sačekati dok se to pitanje ne razjasni".

Robert Kuper je boravio i u Beogradu, a u Prištini se sastao s predstavnicima kosmetskih institucija i Euleksa. Posetio je i Okružni sud u severnom delu Kosovske Mitrovice čije bi delovanje trebalo da bude predmet dijalog Prištine i Beograda.

Koordinator kosovske vlade za sever Kosova Iljber Hisa je izjavio da Hašim Tači ima političkih problema posle izbora, ali će Priština ozbiljno pristupiti dijalogu s Beogradom.

Šef državnog tima Srbije za dijalog sa Prištinom Borislav Stefanović rekao je danas da se teme predstojećih razgovora Beograda i Prištine i dalje utvrđuju.

2024 © - Vesti online