Ponedeljak 28.02.2011.
17:53
Lj. Jakšić - Vesti

Kustin učitelj doživeo stotu

Otokar Vavra
 

Otokar Vavra, režiser svetskog glasa, koji je do sada snimio više od 50 filmova, napisao 80 filmskih scenarija, proslavio je vek života. Rođen je 28.februara 1911, po obrazovanju je arhitekta, ali je celi život, umesto zgrada, stvarao filmove i bio izuzetan pedagog na čuvenoj praškoj filmskoj akademiji FAMU.
 

Otokar Vavra je kao izuzetan pedagog iškolovao trojicu velikih filmskih režisera: Emira Kusturicu, Jiržija Mencla i Miloša Formana.
 

Rođendansko slavlje, u prisustvu predsednika Republike Vaclava Klausa, organizovala je njegova 40 godina mlađa supruga Jitka Nemcova, koja je, prema rečima slavljenika, najviše doprinela što stoti rođendan slavi "na nogama“.
 

Vavra je u slavljeničkim danima "obavestio“ prijatelje iz sveta filma da će se na ovom svetu "zadržati“ još 4 godine, te da bi do 104. rođendana hteo još nešto da učini za češki film.
 

Vavra je početkom godine trebalo da bude glavni gost na Filmskom festivalu "Kustendorf“ na koji ga je pozvao jedan od najboljih đaka Emir Kusturica.
 

Slavni režiser je poziv sa zadovoljstvom prihvatio, ali je, ipak, sa svečanosti otvaranja izostao zbog kraće zdravstvene indispozicije.

"Praški đak“ Emir Kusturica se na akademiji u Pragu školovao između 1973. i 1977.godine. I sada ne propušta priliku da istakne da je bio đak velikog pedagoga i filmskog stvaraoca, profesora koji je, kako kaže, svoje studente učio i naučio da analitički misle, što je, svakako bio jedan od temelja njihovih, kasnijih,dometa.

2024 © - Vesti online