Ponedeljak 28.02.2011.
15:19
Beta

Stefanović: Srbi na Kosmetu su nam najvažniji

Stefanović: Prvo rešiti probleme Srba na Kosmetu
 

"Nama je najvažnije ono što opterećuje Srbe na Kosovu i to ćemo pokušati da rešimo odmah, a pitanja koja se tiču suvereniteta da razmatramo u kasnijim fazama razgovora", rekao je Stefanović.
 

Predstojeći dijalog će, kako je rekao, koncepcijski biti potpuno različit od prethodnih pregovora Beograda i Prištine, jer se neće razgovarati samo o jednoj temi koja ima kapacitet da odbije obe strane od pregovora.
 

"Mi smo u proces ušli, ne da igramo partiju pokera u kojoj će neko da pobedi, a neko da izgubi, već da rešavamo probleme građana", rekao je Stefanović i naglasio da se u dijalog ne sme ući sa sumnjom da će biti "zakulisnih radnji i prevara".
 

Stefanović je dodao da će EU, kao medijator u procesu dijaloga, imati statusno neutralan pristup, i da nijedna od strana neće biti izložena ucenama.
 

Prema njegovim rečima, pregovarački tim Beograda će se u razgovorima držati Ustava Srbije i istovremeno nastojati da konstruktivnošću osigura bolji život građana na Kosovu i Metohiji, što ne treba tumačiti kao spremnost Beograda na popuštanje.
 

Stefanović očekuje da će delovi društva u Beogradu i Prištini nastojati da ospore bilo kakve pregovore, ali da je razgovor nužan zbog dobrobiti građana i evropske budućnosti Srba i Albanaca.
 

"Oba nacionalna korpusa imaju tendenciju da se vraćaju u rovove iz prošlosti, ali ovaj proces upravo služi tome da izađemo iz tih rovova", rekao je Stefanović.

2024 © - Vesti online