Nedelja 27.02.2011.
14:50
Vestinoline

Beogradski univerzitet najbolji na Balkanu

Univezitet u Beogradu smešten je u Kapetan Mišinom zdanju
 


Na nedavno objavljenoj listi, UB je bolje pozicioniran od univerziteta u Mariboru, Bukureštu, Sofiji, Zagrebu, Sarajevu, ali je i slabiji od bečkog, ljubljanskog, budimpeštanskog, atinskog i Univerziteta u Brnu, rekao je beogradskim agencijama rektor UB Branko Kovačević.


Među univerzitetima u istočnoj Evropi, lider je Univerzitet u Brnu, dok je UB zauzeo 19. poziciju i jedino je još Univezitet u Novom Sadu od visokoškolskih ustanova iz Srbije zauzeo mesto među 100 najboljih u tom delu Evrope, odnosno nalazi se na 96. mestu.

Vebometriks listu sačinjava dva puta godišnje, u januaru i julu, španska istoimena organizacija, specijalizovana za procenu uticaja i značaja visokoškolskih ustanova na Internetu.


Kriterijumi na osnovu kojih Vebometriks rangira univerzitete sveta odnose se na njihovu vidljivost na Internetu, broj i obim strana prezentacije, popularnost i broj ulazaka, kao i uticaj internetskih strana svakog univerziteta.

"Glavni razlog za slabije mesto je gašenje domena yu i prelazak na domen rs, pa je pojedinim fakultetima trebalo vreme da se prilagode, neki su postali nevidljivi, a drugi su imali duple domene, što takođe nije dobro", rekao je Branko Kovačević.

2024 © - Vesti online