Nedelja 27.02.2011.
07:14
Vestionline

SB UN uveo sankcije Gadafiju

 

Istom rezolucijom, usvojenoj na sednici odžanoj noćas, Libiji se uvodi embargo na uvoz i izvoz oružja, a za Gadafija, njegovu kćerku i četiri sina, zajedno sa još 10 drugih članova porodice i bliskih saradnika, uvodi se zabrana putovanja.


Savet bezbednosti zahteva hitan prekid nasilja i preduzimanje mera da bi se ispunili legitimni zahtevi stanovništva i donosi odluku da "stanje u Libijskoj Arapskoj Džamahiriji od 15. februara 2011. uputi tužiocu Međunarodnog krivičnog tribunala" , navodi se u rezoluciji.

Savet bezbednosti UN većinu mera usmerio na Moamera el Gadafija i njegovu porodicu

U tekstu rezolucije se ističe da Savet bezbednosti ocenjuje da se široki i sistematski napadi na civilno stanovnistvo koji se događaju u Libiji, mogu smatrati zločinima protiv čovečnosti.

To telo UN izražava žaljenje zbog teškog i sistematskog kršnja ljudskih prava, uključujući represiju nad mirnim demonstrantima u Libiji. Takođe se izražava duboka zabrinutost zbog ubijanja civila i nedvosmisleno odbacuje podsticanje na nasilje protiv civilnog stanovništva, sa najviših nivoa libijske vlade.

Zbog toga se naglašava neophodnost da odgovaraju za svoja dela svi odgovorni za napade na civile, uključujući i one pod čijom komandom su snage koje su to učinile, navodi se u rezoluciji.

Pored Moamera Gadafija, odlukom Saveta bezbednosti, imovina u inostranstvu se zamrzava kćerki Hamis i sinovima Hanibalu, Momamedu Abu Minjaru, Mutasimu i Saifu al Islamu.

2024 © - Vesti online