Nedelja 27.02.2011.
09:12
S. Marković - Vesti

Zlatna groznica trese Zaječar

- Ne mogu da verujem šta su uradili - kaže Dušan koji nam pokazuje krater dubok preko 10 metara, dimenzije četiri puta pet metara.

ZEMLJOM SU NAM ZATRPALI I PUT: Dušan Petković

- Oni su ovde kopali bagerom. Vidite, napravili su i škarpu za ulazak bagera, da bi što dublje mogao da kopa. Izbacili su najmanje 100 kubika zemlje.

Dok stojimo na obodima kratera, koji


umnogome podseća na neki rudnički kop, Dušan nam kaže da su na ovom istom mestu tragači za blagom pokušali da kopaju i pre 15 godina, ali su odustali.

- Kopali su i tu iznad puta, na više mesta - priča Dušan. - Priča se da su neki od njih pronašli bakrač sa zlatom. Vlasnik njive je pucao iz puške u pravcu kopača, ovi su se razbežali, a njemu je ostao bakrač sa zlatom.


Na dnu kratera, u kojem se pojavila voda, vidi se zid neke građevine. Dušan je smatrao da o ovome treba da obavesti i nadležne u zaječarskom muzeju.


- Priča se da je ovde nekada bio rimski grad - kaže Dušan.

- Tu, iznad je prolazio rimski put. U muzeju su mi rekli da će kada se prolepša vreme izaći na teren da vide o čemu se radi. Obavestio sam i policiju, ne da bih tražio nekakvu nadoknadu štete, jer od toga nema ništa, nego da bi pronašli krivce da zatrpaju rupu kako bi oslobodili put koji su zatvorili zemljom. U policiji su mi rekli da pretpostavljaju ko je to mogao da uradi. Malo je onih koji su vlasnici bagera u gradu.
 

Prekopali su mi njivu


O prekopanoj njivi Dušan Petković je saznao od brata Svete.
- U selu živi moja majka i ja povremeno dolazim iz Zaječara da je obiđem.

 

- Ova njiva se nalazi na tri kilometra od sela u mestu zvanom Vojinova šija. Brat mi je rekao da su ljudi u prodavnici pričali kako su videli da je u mojoj njivi iskopana ogromna rupa. Pitali su da li sam to kopao za bunar. Kad sam otišao imao sam šta da vidim. Najgore je što su zemljom presekli i zatrpali put.

2024 © - Vesti online