Subota 26.02.2011.
18:22 >> 21:02h
Vestionline

Tinejdžeri zarađuju džeparac dilujući drogu

U izveštaju koji je podneo v. d. načelnika Odeljenja kriminalističke policije (OKP) PU Bor Zorana Milijića, koji je danas dostavljen medijima, ocenjuje se da je ovom povećanju doprinela "neadekvatna" kaznena politika i nedostatak vaspitno-popravnih ustanova i institucija za prevaspitavanje maloletnih lica.

Trgovina droge kao redovan posao: Maloletnici se sve više okreću drogi
 
Pored toga, navodi se da 2010. godinu karakteriše povećan broj povratnika u krivičnim delima, njihov visok stepen organizovanosti i profesionalnosti, kao i udruživanje maloletnika u izvršenju krivičnih dela.

"Novi zakon o maloletnim počiniocima krivičnih dela nije učinio nikakav bitni pomak u ovoj oblasti", ocenio je Milijić.

Kao zabrinjavajući podatak, on je istakao veću profesionalnost u krijumčarenju i stavljanju u promet narkotika. "Ovaj vid kriminala često se javlja kao redovan posao kojim se obezbeđuju sredstva za život", zaključio je načelnik OKP-a.

U toku 2010. godine, licima koje je borska policija lišila slobode zbog sumnje da su izvršili to krivično delo izrečene su kazne od ukupno 40 godina zatvora.

"Očigedno je da narkomanija sve više uzima maha i pojavljuje se kao generator svih ostalih krivičnih dela", zaključio je načelnik OKP-a.

U policijskom izveštaju se navodi da je prilikom kontrole javnih preduzeća u Boru u poslednje dve godine, napisana 21 krivična prijava protiv 22 odgovorna lica za izvršena 33 krivična dela.

2024 © - Vesti online