Subota 26.02.2011.
16:34
Vestionline

Prag i Bratislava među najbogatijim u EU

Najnoviji statistički podaci pokazuju da građani koji žive u Pragu i okolini imaju BDP po glavi stanovnika 43,200 evra, dok je u Bratislavi taj iznos 42,800 evra.  Ovaj nivo nije visok u odnosu na tradicionalne centre bogatstva Evropi - Londonu (85.800 evra), Luksemburgu (70.000 evra) ili Briselu (54.100 evra), ali je puno viši nego u mnogim regionima zemalja nekadašnjeg istočnog bloka, posebno od onog u Bugarskoj i Rumuniji.

Česi i Slovaci skoro pa u rangu sa Londonom, Briselom i Luksemburgom
 


Prestonice Češke i Sovačke su bogatije od brojnih regiona u Austriji, Grčkoj, Finskoj, Irskoj, Italiji, Portugalu ili Španiji. Prag je 2005. godine, godinu dana posle najvećeg proširenja Unije, bio na 12. mestu među najbogatijim regionima u EU, a sada je skočio 6. na šesto, ali tada Bratislave nije bilo na listi 15 najbogatijih, a sada je na devetom mestu.


Ovi podaci su objavljeni uoči priprema za definisanje budžeta EU za period od 2014. do 2020. godine, a bivše komunističke zemlje zabrinute da će bogatiji Zapad biti manje sklon darežljivosti nego u prošlosti zbog ekonomske krize, prenosi EU Obzerver. Svakako je ta kriza najviše pogodila Grčku i Irsku, koje su doživele ekonomski krah, pa su se EU i Međunarodni monetarnu fond uskočili da srede situaciju.


Nemačka je svakako najviše dala za pomoć Irskoj i Grčkoj, a EU Obzerver primećuje da su regioni južne ili istočne Irske, gde je BDP po glavi stanovnika 37,000 evra, mnogo bogatiji od brojnih nemačkih pokrajina. Prema najnovijim podacima Eurostata, među 15 najsiromašnijih regiona u EU spadaju oni u Bugarskoj, Rumuniji, Poljskoj i Mađarskoj.


Regioni u Bugarskoj zauzimaju čak četiri od prvih pet mesta na ovoj listi. Najsiromašniji su građani severozapadne Bugarske gde BDP po glavi stanovnika iznosi samo 7.100 evra, čak 10 puta manje nego u Londonu koji je najbogatiji.

Prema podacima Svetske banke, najsiromašniji ljudi su građani Burundija, gde BDP po glavi stanovnika iznosi svega 121 evro. Najbogatiji regioni su poreska utočišta Evrope - Monako gde je BDP po glavi stanovnika iznad 150.000 evra i Linhtenštajn gde je ta cifra iznad 100.000 evra.

2024 © - Vesti online