Sreda 02.12.2009.
17:58
Tanjug

Hrvatska nije ostvarila nikakav napredak

Nema napretka: Serž Bramerc

Uz naglasak da se radi o ključnim vojnim dokumentima povezanim sa suđenjem hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Marčaku, optuženim pred Haškim sudom za zločine nad srpskim civilima za vreme i poslen "Oluje" 1995, Bramerc još jednom poziva Hrvatsku da pojača svoje napore i dovrši sveobuhvatnu istragu, kako bi locirala te ključne dokumente i dostavila ih sudu pre završetka suđenja.


Bramerc je napisao da je Hrvatska u periodu na koji se odnosi izveštaj nastavila primereno da odgovara na većinu zahteva za pravnu pomoć, ali da nema bitnog napretka na lociranju niza ključnih vojnih dokumenata povezanih s operacijom "Oluja" koje tužilaštvo traži od 2007. godine.


Bramerc je napisao da tužilaštvo pozdravlja inicijativu hrvatske premijerke Jadranke Kosor s kojom je osnovana međuresorska radna grupa za vođenje istrage oko nestalih artiljerijskih dnevnika iz Oluje.


U komentaru na izveštaj radne grupe koji je primio 1. novembra, Bramerc ističe da je procena njegove kancelarije da, iako su preduzeti napori da se ostvari napredak u istrazi i poboljša istražni pristup, rezultati ostaju ograničeni.


 

2024 © - Vesti online