Subota 26.02.2011.
04:44
Vestionline

Deset ministarstava čuva "beli šengen"

Tu su i predstavnici mog kabineta, Kancelarije za evropske integracije, Ministarstva za rad i socijalnu politiku, Komesarijata za izbeglice, Ministarstva spoljnih poslova…, kazao je Đelić.

Božidar Đelić


On je rekao da veruje da će francusko-holandska inicijativa dovesti, pri kraju godine, do promene u regulativi koja se odnosi na "beli šengen", a koja će značiti da jedan broj članica na šengenskom prostoru ima mogućnost da inicira privremenu suspenziju "belog šengena" za zemlju odakle dolazi veliki broj nelegalnih emigranata, ali da "Srbija nije ta na koju se, pre svega, misli".

Bolje sprečiti nego lečiti


"Ali sigurno je da Srbija mora da ima veliku dozu predostrožnosti. Zbog toga smo formirali radnu grupu, jer je mnogo bolje sprečiti nego lečiti", kazao je Đelić.


Prema njegovim rečima, komisija koju je formirala Vlada pratiće sve statistike, sa našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima i sa zemljama članicama šengenskog prostora, tako da možemo blagovremeno da uočimo gde se i u kojoj formi eventualno pojavljuje problem nelegalnih migracija.


"S druge strane, ona će biti u kontaktu sa nadležnim organima da bi preduzela i represivne mere, naravno u saradnji sa MUP-om, da se vidi koje su to grupe koje organizuju te ture", dodao je on.


Međutim, "ono što će biti njena najvažnija uloga jeste da bude u stanju da se bavi pitanjem prevencije, odnosno da predlaže stvari oko integracije ljudi koji su najčešće zainteresovani za dobijanje statusa azila i za nelegalnu migraciju", istakao je Đelić.


"Nije nikakva tajna da velika većina onih koji su pokušali da dobiju azil jesu pripadnici romske manjine i, delimično, albanske manjine, tako da je jasno u kojem pravcu treba da se radi u domenu preventive i u domenu socijalne inkluzije", rekao je Delić.

Kazniti organizatore


On je naglasio da oni koji organizuju nelegalnu migraciju mogu biti kažnjeni, "tako da se ljudima ne isplati da idu u tu avanturu".


"Veoma je bitno informisanje i saradnja policajaca na slovenačkoj i na mađarskoj granici, jer su to dve šengenske granice koje su u kontaktu sa nama. Jedanput kada se uđe u šengenski prostor, onda se može slobodno kretati unutar njega. Tako da je veoma bitno da se policajci na pomenutim granicama ohrabre da vraćaju grupe kojima je očigledno cilj nelegalna migracija", rekao je Đelić.

2024 © - Vesti online