Subota 26.02.2011.
04:11
Vestionline

Dežer: Srbija akcizama prekršila SSP

On je rekao da je takav odgovor stigao iz Brisela na pitanje Vlada Srbije da li je novi zakon o akcizama na uvoz goriva u suprotnosti sa SSP.

Vensan Dežer

Akcize su povećane od 1. januara, ali se prvi put desilo da je napravljena razlika u visini nameta za goriva evropskog kvaliteta i onih koja izlaze iz rafinerija NIS, pri čemu su akcize na derivate evropskog standarda više.


U pismu koje je iz Brisela upućeno srpskim zvaničnicima, u koje je B92 imao uvid, EU odbacuje argument Srbije da se akcizama štiti domaća proizvodnja.


U pismu se navodi da mere predviđene trgovinskim sporazumom koji se odnose na privremenu zaštitu monopola ne mogu da se primenjuju na NIS jer ta kompanija više nije u vlasništvu Srbije, a po oceni EU upravo je NIS kompanija koja izvlači korist iz ovih mera.


U Srbiji je 1. januara povećana akciza na gorivo na litar benzina "evropremijum" za 4,8 dinara, za litar "evrodizela" za 6,6 dinara, na D2 za 4,6 dinara, a na bezolovni benzin "BMB 95" akciza je skuplja za 30 para.


Akciza na motorne benzine je 45 dinara po litru, dok akciza na evro bezolovni motorni benzine (BMB) 98 i evro premijum BMB 95 iznosi 49,5 dinara po litru. Akciza na dizel goriva je 35 dinara po litru, a na evro dizel 37 dinara po litru.


Eksperti EU su zaključili da je bilo fiksalne diskriminacije na osnovu koje svi uvozni proizvodi potpadaju pod najviše akcize, dok se, istovremeno, niže takse odnose samo na one derivate koji u većoj meri zagađuju životnu sredinu.


Dežer je rekao da od Vlade Srbije očekuje da ispuni ono što su njeni predstavnici i obećali, odnosno da izmeni propise u skladu da pravilima Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

2024 © - Vesti online