Subota 26.02.2011.
02:17
Vestionline

''Kosovo dobilo vladu čistih ruku''

U intervijuu za Radio Slobodna Evropa, Del je rekao da je zadovoljan izborima  kosovskih institucija.

Zadovoljan sam izborima: Kristofer Del
 

"Ne samo da imamo vladu koja je 'čistih ruku', već imamo vladu koja odslikava promenjene okolnosti Kosova, jedan pomak od generacije koja je bila u ratu prema novim generacijama koje su u međuvremenu odrasle i traže svoje mesto u društvu", kazao je Del.

Del je ocenio da je došlo do smene generacija na KiM i da se to može videti poređenjem vlade iz 2008. i sadašnje. "Došlo je do smene generacija. Promenio se i fokus, jako je malo stvari koje je stara vlada ostavila novoj", rekao je on.

Komentarišući primedbe predsedniku Bedžetu Pacoliju o navodnim vezama s Rusijom, Del je rekao da će na to pitanje Pacoli morati sam da odgovori.

"Znam da to brine mnoge ljude na Kosovu. Verujem da je predsednik svestan toga i da i sam vidi potrebu da se sve oko toga razjasni", rekao je on.

Odgovarajući na optužbe da je direktno uticao na tok sednice privremene kosovske skupštine na kojoj je izabran predsednik, Del je rekao da osim prisustvovanja sednici parlamenta nije imao nikakvu ulogu u izboru predsednika Kosova.

"Mislim da se osoba koja je možda najzaslužnija za izbor Pacolija sada nalazi u zatvoru u Hagu. Činjenica da se Alijansa za budućnost na čijem je čelu Ramuš Haradinaj, optužen za ratne zlocine, zbog svojih razloga povukla iz vlasti, otvorila je put za Pacolija i omogućila njegov izbor", kazao je američki ambasador.

On je rekao da razgovori Prištine i Beograda o tehničkim pitanjima treba da se usredsrede na pitanja u vezi registarskih tablica, registra licnih dokumenata ili snabdevanja strujom i da se tiču čitave teritorije Kosmeta, uključujući i sever pokrajine.

"Ako pitate mene da li dijalog treba da bude o severu, ne, odgovor na to je ne.Naš stav je vrlo jasan, status Kosova i Metohije je rešen. Teritorijalni integritet Kosova je rešen. I nema mesta u ovom dijalogu o tehničkim pitanjima za bavljenje i obnavljanje diskreditovanih ideja kao što je podela ili promena granica", rekao je Del.

2024 © - Vesti online