Petak 25.02.2011.
13:39 >> 17:37h
Vestionline

Đoković protiv Federera u finalu Dubaija

Đokoviću treće finale Dubaija za redom!

U prvom setu Berdih nije pružio fenomenalan tenis, uglavnom se oslanjao na svoj servis kojim je sakupljao gemove, a prednost su mu donele vezane greške Novaka iz bekhenda u samoj završnici. Pri rezultatu 5:4 za Čeha, Novak je sa serijom grešaka poklonio dve set lopte protivniku. Ipak, Đoković prvu spašava sjajnim servisom, a drugu posle dosta sreće, pošto je u poenu lopta zakačila liniju, nakon čega je Berdih istu ispucao u mrežu. U naredna dva gema nije bilo uzbuđenja pa se otišlo u taj-brejk. U tom delu igre Novaku se "skratila ruka", potpuno je izgubio samopouzdanje i dozvolio Čehu nove set lopte. Uspeo je Novak da sačuva dve, ali ne i treću, pa je Berdih slavio sa 7:5 u prvom setu za 66 minuta igre.

Međutim, u drugom setu Novak je pokazao da je zaista izrastao u vrhunskog igrača, ne samo zbog neospornog talenta, već i zbog psihičke stabilnosti i mirnoće koju je pokazao odmah na startu. Već u prvom gemu drugog seta aktuelni šampion Dubaija na servis Čeha propušta brejk loptu, ali ne i u narednom. Poveo je brzo za 4:1 i potpuno preokrenuo stvari na terenu u svoju korist. Berdih je kod rezultata 5:2 zatražio kratku lekarsku pomoć žaleći se na bol u butini nakon čega je bilo primetno da Čeh izgleda na terenu fizički jako loše. U narednom gemu Novak je ostao menatalno stabilan, iskoristio je nešto slabije kretanje Čeha po terenu i po četvrti put u drugom setu stigao do brejk prilike koju je iskoristio za trijumf od 6:2.

Pre početka trećeg seta, Berdih je iskoristio priliku da zatraži pun medicinski "tajm aut", ali to mu nije mnogo pomoglo. U trećem setu Novak je iskoristio činjenicu da Berdih više ne može da servira punom snagom i samo se čekalo kada će prelomiti duel. Tako je i bilo, pošto je Berdih odolevao napadima Đokovića sve do šestog gema, kada je Srbin konačno oduzeo servis Čeh i poveo sa 4:2. U nastavku je i samom Berdihu bilo jasno da ne može ništa da promeni, nije želeo da rizikuje ozbiljniju povredu i odlučio je da preda duel posle dva i po sata velike borbe.

Povreda sprečila Berdiha da dođe do finala

Bila je ovo šesta pobeda Đokovića nad Berdihom, koji je jedini put slavio u prošlogodišnjem polufinalu Vimbldona. Treći teniser sveta će u pokušaju da dođe do trećeg vezanog trijumfa u Dubaiju, igrati protiv Švajcarca Rodžera Federera koji je u drugom polufinalu pobedio Francuza Rišara Gaskea sa 2:0 (6:2, 7:5).

Turnir u Dubaiju igra se za nagradni fond od 2.223.000 dolara. Pobednik će zaraditi 386.000 dolara i 500 ATP bodova, a poraženi u finalu 181.500 "zelenih novčanica" i 300 bodova. 

2024 © - Vesti online