Petak 25.02.2011.
10:29
Vestionline

Večeras počinje 39. Fest

Na svetskoj premijeri, ovog meseca na festivalu u Berlinu, "Koriolan" je dobio solidne ocene, a srpska publika moći će posle FEST-a da ga vidi i na redovnom bioskopskom repertoaru.

Ralf Fajns u "Koriolanu" koji otvara FEST

Novi umetnički direktor FEST-a Borislav Anđelić i selektor Ivan Karl odabrali su 69 filmova za šest programskih celina u Centru "Sava", Domu omladine i Dvorani kulturnog centra, uz prateće programe u Kinoteci.


Kao i do sada, glavni program obuhvata nagrađivana i zapažena dela na velikim svetskim festivalima.


Jedini takmičarski program "Evropa van Evrope" dobio je kao pandan novi program "Evropa u Evropi", a ostali ciklusi su "Holivud", "Panorama svetskog filma" i "Izabrani dokumentarci".


Na finansijskom planu FEST je rađen u skromnim okvirima, ali, kako tvrdi Anđelić, "uz trud da se obezbedi neka vrsta novog optimizma i da se vratimo vrednostima koje su ga afirmisale 70-ih godina 20. veka".


Prema rečima selektora FEST-a Ivana Karla, festival će biti "put oko sveta za deset dana kroz filmove sa različitih meridijana".


U specijalnom programu u Kinoteci biće prikazan izbor filmova sa 1. FEST-a, održanog u januaru 1971. godine.


Na zatvaranju FEST-a, 6. marta, biće premijerno prikazan srpski film "Neprijatelj" u režiji Dejana Zečevića.


Cena ulaznica zadržana je na prošlogodšnjem nivou (150 do 300 dinara), što je rezultiralo dobrom prodajom - 60.000 karata uoči početka festivala.

2024 © - Vesti online