Petak 25.02.2011.
09:39
Deutsche Welle

Građani Tunisa u strahu od islamista

Ovoga puta u Tunisu demonstriraju žene."Mi želimo da se zaštite prava žena, da se Tunis ne vraća u srednji vek, da se poštuje uloga žena u društvu. Mi ne želimo da Tunis bude božja država, želimo demokratiju", kaže advokatica Zuhair Maluf koja je uzela učešće u demonstracija tokom pauze na poslu.

Demonstranti nose plakate na kojima piše: "Ne za islamiste, ne za Rašida Ganušija“. Reč je o šefu islamističke stranke Enahda (Renesansa), koji se pre nekoliko nedelja vratio u Tunis posle 20 godina egzila u Londonu.

Zuhair Maluf bi volela da su Tunižanke sledile poziv sa Fejsbuka i da su se na dočeku Ganušija na aerodromu pojavile u bikinijima, kako bi mu na taj način pokazale da je Tunis postao slobodna zemlja. Međutim, slike sa dočeka Ganušija podsećale su na dolazak ajatolaha Homeinija u Iran. Ta činjenica uplašila je veliki broj Tunižana.

Tuniski Homeini ili Abduah Gul: Doček Rašida Ganušija

Portparol Enahde Ajmi Lourimi smatra da je taj strah neosnovan. "Optužba da smo mi neprijateljski nastrojeni prema prosvećivanju i da smo fundamentalisti, nije tačna. Reč je o ideološkom argumentu koji je demagoški upotrebljen protiv nas. Islamisti zahtevaju svoje mesto pod tuniskim suncem“, rekao je Lourimi.

Članovi Enahde žele da učestvuju na parlamentarnim izborima i rado se upoređuju sa vladajućom partijom u Turskoj, AKP. Ova partija je jasno pokazala da su islam i demokratija kompatibilni, kaže Ajmi Lourimi.

"Ne verujem da je Tunis laička država. Naš politički sistem je godinama služio Ben Aliju kako bi učvrstio razliku između religije i države. Međutim, u našem društvu islam, kao i ranije, igra važnu ulogu. Poštovanje vere neophodno je u pomirenju države i njenog naroda. Radi se o vrednostima - ali postoje i vrednosti islama. Dakle, dostojanstva, slobode, jednakosti, naravno i jednakosti muškarca i žene“, kaže Lourimi.

Enahda je pod velikim pritiskom. Tunižani su na rubu nerava kada je reč o verskom fundamentalizmu. Mohamed Hadad, profesor za verski dijalog u Tunisu, smatra da se narod u Tunisu ne plaši bradatih muškarca. Dodaje da bi želeo da živi u državi u kojoj bi građani mogli slobodno da odluče da li će odlaziti u džamiju ili na pivo u kafanu.

2024 © - Vesti online