Petak 25.02.2011.
17:51
J. Antonijević - Vesti

Dinkić broji pare, ostali ćute

Mlađan Dinkić dobro zarađuje i kao kompozitor
 

Numere "Te noći smo se potukli zbog nje", "Kako si lepa" i "Uvek te đavo nađe lakše nego ja", koje je napisao za "Pilote", prema listi SOKOJ-a, našle su se među 10 najslušanijih, pa ispada da su njegove pesme popularnije od hitova Cece Ražnatović, Jelene Karleuše, Lepe Brene i ostalih zvezda.

Pevači, a posebno kompozitori su ogorčeni i ljuti jer većina dobija siću ili ništa za svoj rad, ali niko ne želi da o tome javno govori jer ne valja se zamerati ministru, pa makar on bio i bivši.

- SOKOJ ne određuje čija je pesma najslušanija, već se lista pravi na osnovu izveštaja emitera (radio i TV stanica). Važno je reći da se ne vrednuje isto spisak pesama sa nacionalnih televizija i lokalnih TV stanica. Da li će autor dobiti autorski honorar (tantijeme) uslovljeno je emitovanjem njegovog muzičkog dela, a dokaz su muzičke košuljice koje su za nas finansijski dokument na osnovu kojih se prikupljeni novac od autorske naknade raspoređuje - kaže za "Vesti" Aleksandar Kovačević, direktor SOKOJ-a.

U pres-službi bivšeg ministra tvrde da on nije najplaćeniji autor u Srbiji i i da nije bilo nikakvog političkog uticaja na SOKOJ.

Dragan Brajović Braja, autor brojnih hitova za najpoznatije pevače - od Nataše Bekvalac do Tijane Dapčević, nije iznenađen ovim podacima, ali je zaprepašćen da se nijedna njegova pesma nije našla na listi ni među prvih dvadeset.

Dragan Brajović Braja
 

- Šta reći, osim - tako nam je kako nam je. Ja sam deset godina najizvođeniji autor, a nijedna moja pesma nije u tom užem izboru. A onda se pojavi ministar i odmah se sve tri njegove pesme nađu na listi najslušanijih. Mislim da se pare koje se pominju da će dobiti nenormalne i pitam se od koga će i za šta on da dobije novac, kad ja kao najuspešniji kompozitor ne dobijam ništa. Podela novca je u junu, pa ću sačekati da vidim hoće li se nešto promeniti do tad.

Kompozitor i muzičar Zoran Živanović Žika iz "Zane" član je SOKOJ- a 30 godina i nije zadovoljan radom ove organizacije. On ističe da je u SOKOJ-u potrebna čistka jer se dosta zaostaje za zemljama u okruženju gde su pitanja autorskih prava rešena.

Zoran Živanović Žika

- Nisam kompetentan da pričam o delima Mlađana Dinkića, ali ne mogu da verujem da Oliver Mandić i Bora Đorđević, koji imaju fantastična dela, nisu ni u prvih 30 po njihovoj listi slušanosti. To je prosto nemoguće! Moja dela se dnevno emituju po stotinu puta, pa ništa nemam od toga, a ispada da je Dinkić neki plodan autor. Već smo zakazali sastanak u SOKOJ -u i ukoliko ne prihvate naše zahteve, veći deo autora će preuzeti stvar u svoje ruke. Nema nam druge - kaže Živanović.

2024 © - Vesti online