Petak 25.02.2011.
06:54
Blic

Snimak Kenedija dan pre ubistva

Ubistvo Džona Kenedija u Dalasu
 

Snimak prikazuje Kenedija i njegovu suprugu na prijemu, kako se smeše i rukuju sa gostima, dok grupa marijačija svira u pozadini.

Roj Botelo (89) iz San Antonija, koji je svojom kamerom snimao predsednika, poklonio je ovaj snimak Muzeju šestog sprata u Dalasu, koji se nalazi u zgradi Dili plaza, sa koje je pucano u predsednika.
 

Botelo je bio na skupu Lige Ujedinjenih građana Latinske Amerike (LULAC) u hotelu "Rajs" u Hjustonu. Taj hotel je bio druga stanica u planu puta Kenedijevih, koji je obuhvatao pet gradova u Teksasu, a putovanje je trebalo da se okonča dobrotvornom večerom u Ostinu, podsetio je CNN.

Botelo je snimao Kenedijeve oko četiri minuta svojom kamerom "Boleks". Nema audio zapisa na snimku.
 

"Bilo je sjajno jer je on (Džon Kenedi) bio sa njom (Žaklinom)", izjavio je Botelo za CNN. "Mislim da on ne bi bio tako popularan kao što je bio da nije bilo nje".
Video snimak u boji prikazuje Žaklinu Kenedi u crnoj haljini, sa biserima i belim rukavicama, kako govori tokom sastanka. Prema odvojenom audio zapisu sa događaja, publika je oduševljenim uzvicima pozdravila tadašnju prvu damu Sjedinjenih Američkih Država.

"Prosto je očarala gomilu dok je govorila na španskom bez podsetnika", rekao je Geri Mek, kurator muzeja kojem je Botelo poklonio snimak, dodajući da je ovo prvi kućni video zapis sa sastanka LULAC-a.

Botelo se nakon skupa vratio u San Antonio, gde je radio u službi za kontrolu kvaliteta. On se takođe prisetio kako je bilo narednog dana, nepunih 24 sata od skupa, kada je izvršen atentat na Kenedija.

"Bilo je strašno. Prosto nismo mogli da verujemo", istakao je Botelo.

On je snimak stavio u čeličnu kutiju i potom u ladicu, sve dok ga nije jedan novinar prošle godine zatražio da ga pogleda.

2024 © - Vesti online