Četvrtak 24.02.2011.
15:22
Dnevnik

Šećer se vraća na 98 dinara?

Vlada preduzela korake da poboljša standard stanovništva
 

Iz robnih rezervi na tržište će ići 9.000 tona, a tri šećerne industrije - ”Sunoko”, ”Helenik šugar” i ”Sfir” - obezbediće isto toliko jer je država procenila da su prodavnicama dovoljne 3.000 tona slatkog kristala mesečno. Utvrđena je i cena šećera, tako da će najviša u veleprodaji biti 82 dinara, dok će u trgovinama na malo moći da se prodaje po maksimalno 98 dinara.


Mesečna potrošnja šećera u Srbiji je oko 20.000 tona, ali najveći deo odlazi za proizvodnju konditorskih proizvoda, bezalkoholnih pića... U dogovoru sa šećeranama, država je osmislila mehanizam kojim bi trebalo da se omogući stabilno snabdevanje tržišta ovom robom pa tako, ukoliko se trgovci odluče da kilogram šećera prodaju po ceni višoj od 98 dinara po kilogramu, država će, preko direkcije robnih rezervi, intervenisati i kupcima ponuditi slatki kristal po ovoj, s proizvođačima ugovorenoj ceni.


Inače, cena šećera u radnjama prestigla je i 120 dinara za kilogram, a u šećeranama je cena šarolika, kako za kog kupca. Uglavnom je od 80 do 85 dinara, ali se ”lošijim” mušterijama prodaje i za 95, što je, kako kažu u šećeranama, retkost.

2024 © - Vesti online