Četvrtak 24.02.2011.
07:04
J. Jelovac - Vesti

"Zbog GMO, polovina Srba će umreti"

Nikola Aleksić

Sa njiva nam preti GMO seme, a iz mesara meso "obogaćeno" antibioticima i rekombinovanim goveđim hormonom rasta, koji je predviđen primenom sistema "Kodeks alimentarius".


Više od 200 akademika i profesora naših fakulteta stoji iza toga da će, ako počnemo da koristimo GMO, pola Srbije pomreti od raznih boleština.

Sve vrste prehrambenih namirnica se po odredbama ovog kodeksa moraju zračiti da bi duže trajale, a ne postoje bezbedne doze zračenja za ljudsko zdravlje.

U poljoprivrednoj proizvodnji kodeks obavezuje upotrebu jedino genetski modifikovanog semena, a od 12 zabranjenih herbicida na listu dozvoljenih jedinjenja vraća sedam. Tu su DDT, lindan, malation i drugi otrovi.

GMO mora da se označi

 

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije kažu da u celoj priči, ipak, nema mesta panici i zastrašivanju naroda.
 

- Mi smo protivnici uvođenja genetski modifikovane hrane na naše tržište, ali zasta mislim da ne treba širiti strah kod potrošača. Sa druge strane potrošači u Srbiji i ne znaju kako izgleda znak za genetski modifikovanu hranu na pakovanju. U svakom slučaju iako se usvoji taj zakon, mora postojati obaveza da se takva hrana označi, pa da onda potrošač sam odluči da li će taj proizvod kupiti - kaže Goran Papović iz Nacionalne asocijacije potrošača Srbije.


"Suština je u tome da su autori kodeksa planirali smrt tri milijarde ljudi. Milijarda će umreti od neposredne primene odredbi kodeksa, a dve milijarde od posledica nemogućnosti lečenja, a sve u cilju smanjenja ljudske populacije na za njih prihvatljivu jednu milijardu", tvrdi Aleksić.

Genetski modifikovana hrana

 

Prvi deo: Frankenštajn u srpskom tanjiru

 

Drugi deo: Ćevapi od brazilskog mesa

 

Treći deo: Zbog sira nećemo imati dve glave

Ono što široj javnosti nije poznato jeste činjenica da njiva koja se jednom zaseje GMO semenom više ne može da primi drugo seme.

Iz samog GM ploda ne može se dobiti seme za novu setvu, već se svake godine iznova mora kupovati, naravno kod istog proizvođača.

Tako se praktično ulazi u jedan začarani krug, gde firme koje prodaju GMO dobijaju ulogu suverena koji odlučuje da li će i kome sledeće godine prodati seme.

2024 © - Vesti online