Četvrtak 24.02.2011.
02:19
Srna

Atina: Demonstranti zapalili policajca

Policajac zapaljen molotovljevim koktelom
 

U demonstracijama u Atini, koje su postale nasilne, učestvovalo je više od 30.000 ljudi. U sukobima demonstranata i policije povređeno je pet osoba. Mnogi demonstranti su bili primorani da se sklone sa ulice, nakon što su pojedinci počeli da bacaju kamenje i molotovljeve koktele.
 

Grčka policija ispalila je suzavac u Atini na demonstrante tokom 24-časovnog generalnog štrajka širom zemlje. Nasilje je izbilo nedaleko od zgrade parlamenta, tokom skupa radnika nezadovoljnih zbog vladinih mera štednje.

Štrajk je paralisao sistem javnog prevoza, a otkazano je više od 100 letova putničkih aviona. Mnoge škole su zatvorene, a bolnice su umanjile obim usluga. U protest su se uključili i privatnici, pa su mnoge radnje bile zatvorene.

Ovo je prvi veći radnički protest u Grčkoj ove godine. Vlada insistira na sprovođenju mera štednje, na koje se obavezala kada je prošle godine primila finansijsku pomoć od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

Vlada premijera Jorgosa Papandreua reže troškove i povećava poreze kako bi sprečila dalji rast javnog duga.

Prošle godine održana je serija generalnih štrajkova zbog mera štednje čije će sprovođenje trajati nekoliko godina.

Zamenik lidera najvećeg sindikata u grčkoj GSEE Statis Anestis izjavio je da su vladine mere oštre, i nepoštene, te da će destabilizovati socijalnu strukturu.

2024 © - Vesti online