Četvrtak 24.02.2011.
05:45
Srna

RS važan faktor u BiH

"Pozicija RS zagarantovana je Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH i ukoliko se u BiH po bilo kom pitanju želi nešto učiniti, Srpska je nezaobilazna", istakao je Dodik.

Srpska je nazobilazna: Milorad Dodik
 

On je dodao da je RS u odnosu na 2005. godinu, kada je bila potpuno degradirana, sada vraćena na poziciju nezaobilaznog faktora u BiH, ističući da je to posebno manifestovano u poslednje vreme raznim političkim dešavanjima i procesima.

Dodik je istakao da to pokazuju dosadašnji razgovori, između ostalog, sa ministarima inostranih poslova Švedske Karla Bilta, Turske Ahmeta Davutoglua, te poseta Banjaluci izvršnog direktora za Evropu i centralnu Aziju pri zajedničkoj Službi inostranih poslova EU Miroslava Lajčaka.

Lajčak će boraviti u Sarajevu, a u petak u Banjaluci radi političkih konsultacija o ključnim pitanjima u kontekstu odnosa BiH i EU, te reformi koje se moraju provesti na putu evropskih integracija.

U petak, 25. februra, u BiH dolazi i Džejms Stajnberg, zamenik državnog sekretara SAD Hilari Klinton. U Stajnbergovoj pratnji biće i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropske i evroazijske poslove Tomas Kantrimen.

2024 © - Vesti online