Sreda 23.02.2011.
13:17
J. Arsenović - Vesti

Srbi opasni i kao manjina

Gradimo novi status: Milorad Pupovac
 




"Naš odnos prema Srbima u Hrvatskoj je takav da podržavamo ostvarenje njihovih prava, a s druge strane želimo da imamo korektne odnose s hrvatskom vladom", rekao je Srećković.
 

Ovaj, u suštini benigni stav, uzbunio je političku javnost u Hrvatskoj, a nezadovoljstvo Zagreba zbog Srećkovićeve izjave predočeno je i srpskom ambasadoru u Hrvatskoj Stanimiru Vukićeviću.


Da Hrvati ne treba da brinu govori i izjava Milorada Pupovca, predsednika Srpskog nacionalnog vijeća.
 

"Inicijativa za povratak konstitutivnog statusa sasvim sigurno neće doći od relavantnih predstavnika srpskog naroda u Hrvatskoj. Konstitutivnost jeste istorijsko iskustvo Srba u Hrvatskoj, ali je ono nažalost poništeno i kompromitovano tokom 90-ih. Zahvaljujući politici koja je tada vođena Srbi su izgubili kapacitet kojim bi mogli da obnove jedno takvo iskustvo. Zato mi u novim okolnostima i u skladu sa vlastitim potencijalima gradimo novi status Srba", rekao je za "Vesti" Milorad Pupovac.
 

Status naroda još u 19. veku

 

Vasilije Krestić kaže da su Srbi kao narod dobili konstitutivnost još u 19. veku, u okviru Austrijske monarhije, a posle revolucije 1848.


- I sam ban Jelačić nije pravio razliku između Srba i Hrvata, nazivajući ih istopravnim narodima. Ali to nije dugo trajalo. Zapravo Hrvati su Srbe priznavali za ravnopravan narod onda kada su im Srbi bili potrebni, kao kada im je 1868. pretilo da po nalogu Beča sklope nagodbu sa Mađarima i tako padnu pod okrilje mađarskih vlasti. Onda su im Srbi bili potrebni kao partneri protiv te nagodbe i javno su proglasili Srbe u Hrvatskoj za istopravni narod sa Hrvatima - podseća akademik Krestić.

 

I dok čak i jedan srpski lider u Hrvatskoj ratnim dešavanjima 90-ih objašnjava derogiranje prava srpskom narodu, istoričar Vasilije Krestić podseća da se izbacivanje Srba iz Ustava Hrvatske desilo pre nego što se zapucalo.
 

Beograd zatajio: Vasilije Krestić

"Jedan od uzroka sukoba 90-ih bio je taj što su Ustavom Republike Hrvatske iz 1990. Srbi proglašeni za nacionalnu manjinu. To je praktično bila objava rata Srbima u Hrvatskoj", kaže Krestić.
 

Njega ne čudi stav zvaničnog Zagreba koji baštini politiku Franje Tuđmana, ali je kritičan prema Beogradu.
 

"Najgore od svega je to što srpska zvanična politika nema ni saznanja ni sposobnosti da pomogne tom našem svetu u Hrvatskoj. Beogradu je očito više stalo do bileteralnih odnosa sa Zagrebom nego do interesa sopstvenog naroda. Na drugoj strani, imate Hrvatsku koja se više angažovala oko Purde, nego što to zvanična Srbija čini kada se radi o položaju srpskog naroda u Hrvatskoj", upozorava Krestić.

Istorijsko pravo za Hrvate agresija


"Svaka izjava koja dolazi od funkcionera Vlade Srbije koja se može dovesti u vezu sa agresorskom politikom Slobodana Miloševića može da ugrozi nivo bilateralnih odnosa Hrvatske i Srbije", upozorili su hrvatske diplomate srpskog ambasadora Vukićevića.


- Miloševićeva politika jeste kompromitrala istorijsko pravo Srba na konstitutivni status i ona ga je poništila, ali akutelna politika Beograda sasvim sigurno se ne može se dovesti u vezu sa Miloševićevom - komentariše stav hrvatske diplomatije Milorad Pupovac.

2024 © - Vesti online